Ustav: Teadus ja ettevõtlus peavad käima käsikäes

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane ja ettevõtja Mart Ustav.
Teadlane ja ettevõtja Mart Ustav. Foto: Latitude59/Andres Teiss

Latitude 59 start-up konverentsil toimunud biotehnoloogia teemalisel paneelil rääkisid Saksamaa, Rootsi ja Eesti päritolu teadlastest ettevõtjad oma kogemustest kahe tegevuse sidumisel.

Neues Bauhausi töötoa tegevdirektor ja Charite’ Biomeditsiinilise Investeerimiskomitee liige Stephan Gutzeit mainis oma sõnavõtus, et ülikoolis õpetamine ning teaduse tegemine paralleelselt ettevõtte juhtimisega on Saksamaal varasemalt tekitanud palju küsitavusi.

Sarnast negatiivset suhtumist on Eestis kohanud ka rakuteadlane Toomas Neuman ning akadeemik Mart Ustav.
«Samas on loogiline, et teadlased uurivad ja avastavad, ettevõtted arendavad aga saavutused toodeteks,» ütles Ustav. «Kõik ülikoolid soovivad ju, et nende teadussaavutused saaks ka mingi praktilise rakenduse,» ei näinud ka Neuman antud nähtuses vastuolu.

Linköpingi ülikooli esindaja Claes Post jagas Rootsi kogemust, mille puhul teadusettevõtete ja ülikoolide sidusus on suur ning vastuolusid mõlema töö paralleelselt tegemises ei nähta. «Kuigi alati võib tekkida eetiline küsimus, mil määral võib teadlasetööga tehtud avastusi oma ettevõttes rakendada,» nentis ta.

Mart Ustav näeb ülikoolide ümber loodavaid teadusettevõtteid ka potentsiaalsete tööandjatena.
«Kõik ülikoolilõpetajad ei saa ega tahagi saada teadlasteks, sama ala ettevõtte olemasolu puhul on neil aga tasuv väljund olemas,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles