Raport: protektsionism kasvab peadpööritavalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Karel De Gucht.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Karel De Gucht. Foto: SCANPIX

ELi globaalkaubanduse raporti kohaselt on protektsionistlikud meetmed «peadpööritavalt kasvanud»: keerukas majanduskeskkonnas üritavad valitsused kaitsta riiklikke huvisid välismaise konkurentsi eest.

Kõige sügavamale protektsionismi on laskunud Argentina ja Venemaa, väidab raport.

Ühtlasi jõuavad raporti koostajad järeldusele, et Moskva käitumine ei ole vastavuses tulevaste kohustustega WTO liikmena.

Kõigi eelduste kohaselt rõhutab ELi kaubandusvolinik Karel De Gucht raporti tulemusi juunikuus toimuval G20 tippkohtumisel Mehhikos.

«On selge, et G20 liikmed peavad tõsiselt tõstma protektsionismi vastu võitlemise taset. Ma olen väga mures, et juba ainuüksi viimase paari kuuga on kaubandustõkete hulk järsult tõusnud,» ütles De Gucht.

Euroopa Komisjoni raporti andmetel on viimase kaheksa kuuga juurutatud 123 uut kaubandust piiravat meedet – enam kui 25-protsendiline kasv – samal ajal kui tühistatud on vaid 13 meedet.

Ühtlasi rõhutas raport, et uute meetmete rakendamise tempo kiireneb, nimetades seda «murettekitavaks trendiks» mis «käib risti vastu vajadusele hoida kaubandusvood avatuna, et edendada globaalmajanduse taastumist».

Meetmeid on erinevaid, alates tollivälistest kaubandusbarjääridest kuni piiranguteni toorainete ekspordile, millest valmistatakse kõrgtehnoloogilisi tooteid.

Esineb ka diskrimineerimist riigihangete kontekstis.

Erilise kriitika alla sattus Argentina, mis on rakendanud kõige suurema arvu piiranguid (119) alates ELi uuringu käivitumisest kolm ja pool aastat tagasi.

Halva hinde sai ka Venemaa, mis soostus mullu pärast 18 aastat kestnud läbirääkimisi WTOga liituma – mida Brüssel väga toetas, lootes konarlike kaubandussuhete paranemist.

Tulevik võib siiski osutuda probleemiderohkeks: raport väidab, et Venemaa juurutab jätkuvalt piiranguid, mis on vastuolus WTO liikme kohustustega, mis muutuvad siduvaks kuu jooksul pärast seda, kui Vene parlament pakti ratifitseerib – arvatavasti juuli lõpus. Raport rõhutas seadusi, mis eelistavad riigihangetes kodumaiseid autosid, samuti elusloomade impordi üldkeeldu EList, mis kehtestati märtsis.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles