Ettevõtjate ärimissioon Silicon Valley`sse

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti lõppes Tallinna Teaduspargi Tehnopol ärimissioon Silicon Valleysse, mille käigus ettevõtmisel osalenud Eesti start-up`ide esindajad said põhjalikke näpunäiteid, kuidas USAs ettevõtet asutada ning kohtuti ka maailmakorporatsioonide esindajatega.

Kahte nädalat täitsid B2B-, investor-, kliendi- ja mentorkohtumised ning visiidid Silicon Valley´s tegutsevatesse suurettevõtetesse. Silicon Valley missiooni eesmärgiks on aidata ettevõtetel mõista USA ärikultuuri ja luua otsekontaktid õigete inimestega, et koostöö ja turule sisenemine lihtne oleks. 

Ärimissiooni juhtinud Tehnopoli esindaja Raido Pikkari sõnul oli osalenud ettevõtete eesmärgid konkreetsed ning ettevalmistus hea. 

Silicon Valley missiooni raames toimunud programmi ja ärikohtumisi aitasid kokku panna mitmed partnerid Eestist ja mujalt. Näiteks oli kaasatud US Market Access Center (US MAC), startup ettevõtete keskused RocketSpace ja Silicon Vikings, EASi esindus Silicon Valleys ja paljud teised. Missioonil osalevaid ettevõtteid aitasid ette valmistada Tehnopoli Startup Inkubaatori mentorid Yrjö Ojasaar ja John Dogru.

Esimesel päeval korraldati delegatsioonile US MACis ja RocketSpace´is põhjalik koolitus ettevõtte käivitamise teemadel. Koolitus andis osalejatele ülevaaate sellest, kuidas ettevõtet USAs asutada ning millised on juriidilised eripärad.

Üheks olulisemaks sündmuseks missiooni raames oli ettevõtete osalemine Silicon Vikings´s toimunud esitlussessioonil. Ettevõtete esitluste põhjal andisid tagasisidet nimekad ettevõtjad ja investorid. Teiste seal kuulusid ekspertide paneeli näiteks Max Shapiro (PeopleConnect, JumpStart Days, Ignite), Bill Reichert (Garage Technology Venture), Ravi Belani (Alchemist Accelerator, Stanford University) ja Ross Mayfield (SlideShare, Socialtext).

Kogu missiooni käigus oli oluline rõhk B2B kohtumistel. Iga päev toimusid erinevad ärikohtumised, mis oli lähtuvalt delegatsioonis osalenud ettevõtete vajadustest ja soovidest eelnevalt kokku lepitud. Loomulikult oli kõikidel osalejatel endil võimalus jooksvalt uusi kohtumisi kokku leppida ning oma päevaplaani järgi toimetada.

Raido Pikkari sõnul seisneb Tehnopoli missiooni iva ärikohtumistes. «Osalenud ettevõtetel oli lühikese aja jooksul võimalik kohtuda väga paljude asjalike inimestega. Külmalt kohale lennates võib õigete inimeste leidmine ja nendega kohtumine kuude viisi aega võtta. Missiooni raames on kõik eeltöö juba tehtud. Ettevõtjal jääb üle need kontaktid luua ja neid edaspidi kasutada,» lisas Pikkar.

Loomulikult toimusid ka kohtumised Silicon Valleys tegutsevate suurkorporatsioonide esindajatega,  investorite ja riskikapitalistidega. Näiteks käidi tutvumas ettevõtetega nagu Google, Facebook, Nokia ja Microsoft. Kohtuti institutsionaalsete investoritega nagu AngelList, AngelPad, I/O Ventures ja Eesti päritolu riskikapitalisti Steve Jürvetsoniga. Igal õhtul toimusid ühised võrgustumisüritused ning kohtuti juba Silicon Valley´s tegutsevate Eesti ettevõtjatega.

Missioonil osalenud ettevõtjad jäid visiidiga rahule ning said väärtuslikke teadmisi, kontakte ja tagasisidet. Raido Pikkari sõnul pakkus visiit kõigile midagi. «Silicon Valley missiooni tulemus ei pea olema see, et ettevõte seal kohe tegutsemist alustab vaid tulemuseks võib olla ka teadmine, et USA turg ei ole õige,» ütles Pikkar.

Silicon Valley missioonil osalenud Ivar Siimar (WNB Project) sai visiidi käigus väga palju mõtteid ja ideid mida kodus edasi arutada. «Peaasjalikult sai hea ülevaate ärimaastikul toimuvast ja keskkonnast, kus tegelikult suured asjad juhtuvad. Veelgi tähtsam on see, et on loodud reaalne kontakt inimestega, kellega nüüd on võimalik juba ka ärist rääkida» ütles Siimar.

Jaanus Kivistik ettevõttest Streamtainment Systems pidas missiooni samuti edukaks. «Meie eesmärk oli saada kliendi tagasisidet ning leida tehnoloogia valdkonna nõuandjaid, mis meil ka õnnestus. Mitmed kohtumised tõid võimaluse teha koostööd näiteks France Telecomiga ning meiega liitub USA stream-tehnoloogia ristiisa,» kommenteeris Kivistik.

Silicon Valley ärimissioonil osalesid ettevõtted CrowdIPR, Talentag, Getgamers, Like A Local, WeatherMe, Mailigen, DDVE, WNB Project, Startup Wise Guys, Cross Borders Trust Services, System Capital ja Streamtainment Systems.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles