BLRT: aastate viletsamad majandustulemused ja juhtide poole suurem palgafond

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BLRT Grupi juht Fjordor Berman
BLRT Grupi juht Fjordor Berman Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

BLRT Grupi võrreldav kasum vähenes eelmisel aastal kaks korda, kuid ettevõtte juhtivtöötajate palgafond suurenes aastaga 65 protsenti võrreldes varasema aastaga.

Eelmise aasta majandusaruandest nähtub, et BLRT Grupi käive küll kasvas 14,3 protsendi võrra ja ulatus 347,3 miljonini euroni, kuid puhaskasum kahanes aastaga 76,2 protsenti, olles 9,8 miljonit eurot.

Möödunud aasta tulemust mõjutas oluliselt aasta varem ühekordselt finantstehingult saadud tulu, mis andis poole ettevõtte puhaskasumist. Seega võrreldav kasum on vähenenud aastaga kaks korda. Peamisteks põhjusteks on kontserni Leedu ettevõtete poolt teenitud kasum, samuti märgatav kasumi vähenemine kõrgtehnoloogiliste teraskonstruktsioonide tootmise alal. BLRT investeeris eelmisel aastal 64,2 miljonit eurot. Üle 40 protsendi oli investeeritud metallide ja metallitoodete müüki, mis viis konserni selle ala Balti turu liidriks.

Palkadele kulus rohkem

BLRT Grupi palgafond kasvas 2011. aastal 12,2  protsenti ja töötajate arv kümnendiku võrra. Keskmine palk kontsernis on oluliselt kõrgem keskmiste palkade tasemest neis riikides, kus BLRT Grupp täna tegutseb, näiteks teenib kontserni Leedu haru töötaja lausa 60 protsenti rohkem kui on Leedus keskmine palk.

Juhtivate töötajate palgafond on kasvanud 65 protsenti võrra. Taoline kasv on tingitud eelkõige juhtide arvu kasvust ettevõtete omandamisel (33protsneti võrra) ja tipp-juhtkonna värskendamisest. Samuti tõsteti kontserni ja selle tütarettevõtete juhtivate töötajate palku Leedus ja Eestis.

Maailma majanduse halvenev olukord, jätkuv hindade langus keeruliste metallkonstruktsioonide turul, merevedude hindade kestev langus (Baltic Dry Index püsib 2008. aasta kriisi tasemel) ning laevade remondiks, moderniseerimiseks ja ehituseks planeeritavate vahendite vähenemine on avaldanud negatiivset mõju ka kontserni 2012. aasta esimese kvartali tulemustele. Netokäive ulatus 64,8 miljoni euroni, kasumi asemel teeniti 1,5-miljonit eurot kahjumit. Taoline tulemus on tingitud kahjumlikest Leedu ettevõtete tegevusest, samuti kahjumist metallkonstruktsioonide tootmise ja osaliselt laevaremondi vallas.

Kuid vaatamata keerulisele olukorrale majanduses ja esimese kvartali negatiivsetele tulemustele, kavatseb kontsern lõpetada selle aastat kasumiga, mis on võrreldav eelmise aasta omaga. Sellise plaani täitumine tähendaks edu. Investeerida kavatsetakse 57,8 miljonit eurot. 

BLRT Grupi juhatus tegi ettepaneku tegi aktsionäridele ettepaneku mitte maksta dividende, vaid jätta kogu kasum käibevahendite suurendamiseks ja investeeringute rahastamiseks. Juhatuse ja nõukogu arvates ei ole olukorras, kus maailma majanduse prognoosid aina halvenevad ja pangad karmistavad laenutingimusi, dividendide väljamaksmine mõistlik ega otstarbekas. 

Juhtkond võtab ettevõttest kasumit teiste moodustega?

BLRT aktsionär Mihhail Gnidin esitas ettepaneku jätta BLRT Grupi majandustulemused neljapäeval toimuval üldkoosolekul kinnitamata ning kohustada ettevõtte juhtkonda esitama kuludest ja investeeringutest täpsema ülevaate.
 
“Soovin vastust küsimusele, kas BLRT juhtkond on teinud oma tööd kehvasti või peidavad suuromanikud ettevõtte kasumit väikeaktsionäride eest ja võtavad seda ettevõttest välja muid teid pidi. Kahtlusi süvendab juhtkonna igasugune soovimatus BLRT viimase 10 aasta kõige kehvemate majandustulemuste kohta omanikele infot jagada ja meie vastavate taotluste ignoreerimine,” lausus Mihhail Gnidin, kellele kuulub 14 protsenti BLRT Grupi aktsiapakist.
 
Majandusaasta aruande projektist lähtuvalt on BLRT Grupi kasumlikkus oluliselt kukkunud, samal ajal on kõrgema juhtkonna tasud kasvanud 40 protsendi võrra 3,8 miljoni euroni, sealhulgas juhtivtöötajate palgafondi kasv 65 protsenti.
 
Ühtlasi taotlevad BLRT vähemusomanikud ettevõttes erikontrolli läbiviimist, et selgitada, mil viisil on ettevõtte suuromanikud saanud osta nominaalhinnaga ettevõtte valduses olnud aktsiaid kui nende tegelik hind on sadu kordi kõrgem.

BLRT Grupis keeb juba mõnda aega äge tüli vähemus- ja suuraktsionäride vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles