Fitch: Läti valitsuse kukkumine suurendab riske

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti riigilipp Cesise lossi tornis
Läti riigilipp Cesise lossi tornis Foto: Caro / Scanpix

Läti valitsuse tgasiastumine suurendab riske, mis on seotud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) programmi täitmisega, teatas täna rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch.


Fitch Rating väljendab oma tänases pressiteates muret selle pärast, et võimuliidu lagunemine võib pidurdada riigieelarve muudatuste vastuvõtmist, mille eesmärgiks on säilitada eelarvepuudujääk tasemel 5 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Eelpoolmainitud numbrit nõuab IMF vastavalt mullu detsembris saavutatud kokkuleppele Lätile 7,5 miljardi euro suuruse laenu andmisest.

Fitch leiab, et võimetus säilitada kontrolli eelarve üle võib pidurdada rahvusvaheliste rahaliste vahendite eraldamist Lätile ning taastada surve latile.

Ehkki Läti valitsused ei ole kunagi olnud pikaealised, leidis Ivars Godmanise valitsuse tagasiastumine aset raskete majanduslike vapustuste ajal, osutab agentuur.

Fitch Ratingsi analüütikud eeldavad, et Läti SKP võib käesoleval aastal väheneda kümne protsendi võrra, mis tähendab, et valitsus peab rakendama lisameetmeid, et saavutada kavandatud eelarvepuudujääk tasemel viis protsenti SKP-st.

Seejuures meenutab Fitch, et praegune eelarve on koostatud prognoosi alusel, mis nägi ette SKP vähenemist viie protsendi võrra ning alla kuueprotsendilist inflatsiooni.

Agentuur märgib, et ehkki uude valitsusse hakkavad kuuluma senises koalitsioonis osalenud erakonnad ning riigis ei täheldata soovi taganeda IMF-i programmi nõudmistest, tõstavad majanduslanguse sügavus rahva pahameele kasvu riski, ning see võib viivitada IMF-i programmi edukat elluviimist.

Fitch konstateerib, et Lätis jätkub pangahoiuste väljavool ning alates eelmise aasta detsembrist on pangandussüsteemist lahkunud 16 protsenti mitteresidentide hoiustest. Neljandikku välja võetud rahast hoiti Parex Bankas, milles on endiselt külmutatud suure erainvestorite hoiused.

Reitinguagentuur hoiatas juba detsembris, et kokkuhoiumeetmete tõttu tekivad teatud riskid, mis on seotud fiskaal- ja teiste programmide, kaasa arvatud IMF-i rahastamisprogrammi elluviimisega.

Pikk viivitus uue valitsuse moodustamisega või uued valimised võivad kokkuhoiumeetmete rakendamist kinni pidada ning raskendada eelarve hoidmist kavandatud raamides, mis võib omakorda mõjutada IMF-i ja ja muude laenude andmist Lätile, hoiatab Fitch.

Kui Lätil ei õnnestu IMF-i programmi ellu viia, suurendab see survet Läti pangandussüsteemile ning lati seotusele euroga, tekitades negatiivset survet riigi reitingutele, viitab Fitch. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles