Hispaania üritab USA abiga Saksamaa käsi väänata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp
Hispaania lipp Foto: SCANPIX

Hispaania ütles, et USA toetab nende üleskutset abistada hädalisi panku riigirahandusse otseselt sekkumata.

Madrid otsib palavikuliselt mõttekaaslasi olukorras, kus Saksamaa nende plaanidele kaljukindlalt vastu seisab.

Hispaania asepeaminister Soraya Sáenz de Santamaria ütles pärast kohtumist USA rahandusministri Tim Geithneriga, et mõlemad riigid «tegutsevad nüüd samas suunas».

USA ja Hispaania jõudsid üksmeelsele järeldusele, et Euroopa pangad peaksid saama «rahvusvahelist finantsabi otse, ilma riikide sekkumiseta, ilma igasuguste tingimusteta,» ütles Santamaria.

USA rahandusministeerium ütles, et Geithner ja Santamaria arutasid «märkimisväärseid edusamme, mida Hispaania on teinud rahandus- ja struktuursete reformide vallas, Hispaania valitsuse plaane tugevdada oma finantssektorit ning toetada taastumist ja töökohtade loomist, ning Euroopa ja globaalmajanduse laiemaid väljakutseid».

Hispaania asepeaminister kohtus Washingtonis ka IMFi juhi Christine Lagarde’iga.

Ülalmainitud tegevuse taustafooniks on Hispaania laenukulude kiire kasv – ebakindluse tõttu riigi suuruselt kolmanda panga Bankia päästmise meetodite ümber.

Madrid kinnitab, et ei vaja rahvusvahelist päästepaketti ning on otsustavalt pealesunnitud abi vastu, millisega pidid leppima Kreeka, Portugal ja Iirimaa.

Hispaania rahandusminister Luis de Guindos käis lõppeval nädalal Saksamaal, kus kohtus oma sealse ametivennaga – kompromissi saavutamata: Saksamaa on otsustavalt selle vastu, et Euroopa abifondide raha süstitaks otse problemaatilistesse pankadesse.

«Ma ei tea, kas me oleme kuristiku serval, aga olukord on väga, väga raske,» ütles De Guindos reporteritele.

Mõned Hispaania poliit- ja majanduskommentaatorid on seisukohal, et Hispaania abipakett on nüüd vältimatu.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles