Eakad võiksid tööjõupuudust leevendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kuna kvalifitseeritud tööjõu puudus pitsitab juba täna, siis tuleks ka vanemaealistele riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahnka sõnul senisest enam tööturul rakendust leida.

«Palju räägitakse tööpuudusest kuid veelgi karmim on tõsiasi, et riigi majanduse arengu oluliseks piduriks saab tööjõu puudus,» kommenteeris Tsahkna ja lisas, et seepärast on oluline kogu vähene inimresurss tööturule rakendada.

«See on vajalik nii inimeste enda elujärje parandamiseks, kuna töö on heaolu alus. Samuti ka riigifunktisooonide, eelkõige sotsiaalsüsteemi jätkusuutlikuse parandamiseks.»

Samas on Eestis 50-74-aastaste hõive suhteliselt kõrge, statistikaameti andmetel 50 protsenti.

55-64-aastaste hõive oli eelmisel aastal  57,2 protsenti. Sloveenias aga näiteks ainult 31 protsenti. Kõige kõrgem on näitaja aga Islandil kus tööl käib koguni 79 protsenti 55-64- aastastest.

Seega võiks hõive määr ka Eestis kõrgem olla. «Arvan, et peame paidnliku tööturupoiliitika ning täiendkoolitusega võimaldama inimestel soovi korral maksimaalselt kaua tööturul osaleda,» märkis Tsahkna.

Vanemate inimeste jäämine tööturule ei suurenda Tsahkna hinnangul noorte tööpuudust, pigem on mure selles, et Eesti peab ühel hetkel hakkama tööjõudu sisse tooma. «Ma ei ole nõus selle üle enne arutama, kui me pole oma inimestes peituvat potentsiaali maksimaalselt rakendanud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles