Männik: tööl käimine aitab vormi hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Toomas Huik

Nii Eestis kui Euroopas räägitakse palju sellest, et rahvastik vananeb ja pensioniiga nihkub üha kaugemale. Eesti Panga nõukogu esimehe Jaan Männiku sõnul teeb vanemas eas töölkäimine kindlasti head.

«Olen ise 67 aastat vana ja minu suhtumine on, et nii kaua kui on tervist ja energiat, siis võib vabalt tööd edasi teha,» rääkis Männik.

Inimeste jäämist tööturule arutletakse terves Euroopas. «Meie naabri ja heaoluriigi Rootsi peaminister käis mõned kuud tagasi välja mõtte, et inimesed võiksid tööd teha kuni nad on 75,» meenutas Männik.

Samas sõltub see ka töö iseloomust, näiteks ehitustööd veel 75-aastaselt tõenäoliselt ei tee. Kõikides Euroopa Liidu riikides on aga kavas pensioniiga tõsta. Itaalias pärast 2020. aasta koguni 70. eluaastani.

Pensioniea tõstmisest räägitakse ennekõike sellepärast, et rahvastiku koosseis muutub ja tulevaste pensionäride ülevalpidamine muutub ühiskonna jaoks üha raskemaks. Ka Maailmapanga aruande kohaselt saab Euroopas pensionile liiga vara ja liiga lihtsalt.

Männiku sõnul on ka pärast pensioniiga tööl käimise juures hea see, et inimene jääb aktiivseks. «Olen näinud inimesi, kes töölt ära tulles loodavad, et nüüd saab elama hakata. Minu meelest need inimesed aga kuivavad nii füüsiliselt kui vaimselt kokku. Aktiivsus ja inimestega läbikäimine aitab hoida nii vaimset kui füüsilist vormi » rääkis Männik.

Samas räägitakse Euroopas palju ka noorte tööpuudusest ja sellest, et eakad jäävad kauemaks tööle ja ei anna nii noortele võimalust. Männiku hinnangul on noorte suur tööpuudus seotud aga ennekõike majanduskasvuga ja mitte sellega, kas vanemad inimesed osalevad tööjõus või mitte.

Ka Euroopa Komisjoni pensionite valge raamatu kohaselt on noorte tööpuudus kõrgem seal, kus eakate tööhõive on väiksem. Soomes, Rootsis ja Saksamaal on 55-64-aastaste hõive kõrgem kui Itaalias, Hispaanias või Kreekas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles