Kongo: võiksin töötada 80. eluaastani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kongo
Priit Kongo Foto: Liis Treimann

Euroopas räägitakse palju sellest, et praegune pensionisüsteem ei ole jätkusuutlik ning pensioniiga tuleb tunduvalt tõsta. Net Groupi juht Priit Kongo märkis, et võiks töötada kuni 80. eluaastani.

Kongo kinnitusel on eakatel kogemusi ja elutarkust, mida noortel jääb vajaka. «Net Groupis ei tööta paraku küll ühtegi eakat inimest. Küll aga on üks nõunik meil pea 60-aastane ning tema abi ja nõu ettevõtte strateegilisel juhtimisel on kulunud marjaks ära. Ja teine nõunik 66 aastat vana, kelle abi oleme kasutanud välisturgudele sisenemisel,» märkis Kongo.

Tema sõnul kasvab ettevõtte töötajate keskmine iga aasta-aastalt ja 20 aasta pärast peaks töötajate vanus juba üsna soliidne olema. «Ise arvan, et võiksin töötada kuni 80. eluaastani. Kindlasti mitte täiskohaga, aga osalise koormusega küll,» arvas ta.

Vananev ühiskond on väljakutse pensionisüsteemile nii Eestis kui teiste Euroopa Liidu liikmesriikides, kuna ühiskond vananeb ja noori tuleb tööturule varasemast vähem. Samas saab näiteks Prantsusmaal ja Ungaris 1960. aastatega võrreldes täna pensionile varem. See ei ole aga kuigi jätkusuutlik ja eeloleval aastakümnel on kõikides liikmesriikides plaanis pensioniiga tõsta.

Täna on aga suured lõhed vanemaealiste hõive , kelleks Eurostati andmetel on juba 55-aastased, ja plaanitava pensioniea vahel. Näiteks Itaalias oli eelmisel aastal 55-64-aastaste hõive 37,9 protsenti. Eestis oli number mullu 57,2 protsenti.

Samas on Itaalias plaanis 2020. aastaks tõsta 66. eluaastani ja pärast 2020. aastat koguni 70. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles