Nafta hind tegi mais mitme aasta suurima kuise languse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatform
Naftaplatform Foto: SCANPIX

Nafta hind New Yorgi kaubabörsil on sel kuul langenud 16 protsenti 87,65 dollarini barrel, mis on suurim langus alates 2008. aasta detsembrist, Brenti nafta on aga samal ajal langenud 14 protsenti 103,20 dollarini barrel, ehk suurim langus alates 2010. aasta maist.

«Hinnad on langenud pessimistlike ootuste tõttu maailmamajanduse kasvu taastumise suhtes,» ütles Bloombergile investeerimisfirma Newedge Group toorainete tuletisväärtpaberite kauplemise üksuse juht Ken Hasegawa, kes usub, et nafta hind langeb kolmandas kvartalis 75 dollarini barrel. «Probleem pole üksnes Kreekas, vaid mitmes Euroopa riigis, aga pakkumise poole pealt mingeid probleeme ei ole, seda isegi Iraani embargo korral,» lisas ta.

Tooraineturgude infolehe Barratt’s Bulletin tegevjuht Jonathan Barratt ütles, et igal pool on näha nõudlust kahandavaid tegureid ning viitas eriti Hispaaniale. «Inimesed kardavad kulutada,» ütles Barratt.

Šveitsi suurpanga UBS tooraineturgude analüüsikeskuse juht Dominic Schnideri hinnangul toimub nafta ületootmine 500 000 barrelit päevas (kokku toodetakse maailmas veidi alla 90 miljoni barreli päevas) ning ennustab nafta hinnalanguseks New Yorgis 80 dollarini ning Brenti nafta hinnalanguseks 95 dollarini barrel.

«Nafta spekulatiivsed positsioonid on endiselt kõrged, mis teeb olukorra väga haavatavaks,» hindab olukorda Schnider.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles