Fortum ja E.ON Ruhrgas ähvardavad Eestit kohtuga

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E.ON Ruhrgas.
E.ON Ruhrgas. Foto: SCANPIX

E.ON Ruhrgasi juht Peter Frankenberg ja Fortumi juhatuse liige Per Langer saatsid peaminister Andrus Ansipile ja majandusminister Juhan Partsile kirja, milles protestivad maagaasi põhivõrgu lahutamise vastu.

«Üldtunnustatud seisukoht on, et juhul kui puuduvad konkurentsi soodustavad tingimused (Eesti ei ole ühendatud Euroopa gaasivõrku), siis võib ülekandevõrgu eraldamine tekitada tarbijatele ainult täiendavaid kulusid. Seetõttu leiame, et ülekandevõrgu eraldamine ei tekita Eesti gaasiturul konkurentsi,» kirjutasid kahe mõjuka energiafirma juhid.

E.ON ja Fortum on koos Gazpromiga Eesti Gaasi osanikud.

Frankenberg ja Langer kinnitasid, et vajadusel kaitsevad oma õigusi kohtus.

Valitsusliit soovib, et Eesti Gaas müüks kahe aasta jooksul maagaasi põhivõrgu ettevõttele, kes poleks seotud gaasimüüjaga. Ennekõike ei tohi olla uus omanik seotud Gazpromiga, kelles valitsusliidu saadikud näevad julgeolekuohtu.

Ametlik müügitähtaeg on 2015. aasta alguses, kuid kuna uue omaniku taustakontroll on kohustuslik, siis tegelik müük tuleks lõpetada 2014. aasta keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles