Hispaania pangad täis toksilisi kinnisvaralaene

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks pooleli jäänud kinnisvaraarendus Hispaania pealinnas Madridis.
Üks pooleli jäänud kinnisvaraarendus Hispaania pealinnas Madridis. Foto: Reuters/ScanPix

Hispaania pankade bilansid on täis maksejõuetute kinnisvaraarendajate laene, mida aga maha kanda ei soovita.

Pärast seda kui Hispaania ja Saksamaa võlakirjaintresside vahe kerkis esmaspäeval euroajaloo rekordilise protsendipunktini, kutsus Hispaania peaminister Mariano Rajoy ootamatult kokku pressikonverentsi ja kinnitas, et üks Euroopa suuremaid riike välisabi ei vaja.

Samas kutsus Hispaania peaminister Euroopa Liidu institutsioone üles aktiivsemalt toetama raskustes olevaid liikmesriike, et suruda alla liiga kõrgeks kerkinud intresse. «Euroopa peab hajutama igasuguse kahtluse euro suhtes. Peab kinnitama, et euro on tagasipöördumatu projekt, ja vastavalt tegutsema,» ütles ta.

Suurim päästeaktsioon

Hollandi suurpanga Rabobank krediiditurgude analüütik Olly Burrow ütles Bloombergile, et Hispaania ei saa oma nimel abi paluda. «Ta ei saa lubada endale luksust saada välisabi,» ütles ta. «Hispaania ise ei vaja päästmist, seda on kogu aeg vajanud Hispaania pangad.»

Reedel teatas Hispaania valitsus, et paigutab riigi suuruselt kolmandasse panka Bankiasse 19 miljardit eurot. Ehkki rahasüsti oodati juba varem, ületas selle suurus siiski kõiki kartusi. Tegemist on Hispaania suurima pangapäästmisega – summa on peaaegu sama suur kui eelmiste samalaadsete ettevõtmiste puhul kokku.

Ajalehe The Wall Street Journal arvutuste järgi on Hispaania valitsus süstinud alates 2010. aastast pangandussektorisse 20,07 miljardit eurot, sellest 4,47 miljardit kulus sellesama Bankia panga riigistamiseks kaks nädalat tagasi.

Rahasüsti ei vaja ilmselt mitte ainult Bankia. Jaapani suurpanga Nomura analüütiku Dragh Quinni hinnangul vajab Hispaania pangandussektor 50 kuni 60 miljardit eurot lisakapitali. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles