Iisraeli minister nimetas arvutiviiruse kasutamist mõistlikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiviirus Flame.
Arvutiviirus Flame. Foto: SCANPIX

Iisraeli asepeaministri sõnul on igati mõistlik kasutada Iraani tuumaprogrammi vastu taolist küberrelva, nagu hiljuti avastatud pretsedenditu hävituspotentsiaaliga arvutiviirus Flame.

«Igaühel, kes peab Iraani ohtu märkimisväärseks, on mõistlik selle ohjeldamiseks astuda erinevaid samme,» ütles asepeaminister Moshe Yaalon armeeraadiole vaid mõni tund pärast viiruse avastamist viirusetõrje tarkvara firmas Kaspersky Lab.

«Iisrael on tehnoloogiliselt rikas riik ning seesugused tööriistad avavad meile erinevaid võimalusi,» sõnas Yaalon, vihjates Iisraeli võimalikule seotusele Flame'iga.

Kaspersky Lab ütles, et selle eksperdid avastasid viiruse nimega Flame uurimise ajal, mille algatajaks oli Rahvusvaheline Telekommunikatsiooni Liit (ITU).

Teates märgitakse, et viirus on mitu korda suurem kui 2010. aastal avastatud ussviirus Stuxnet, mida kasutati Iraani tuumaprogrammi vastu, väidetavalt Lääne julgeolekuagentuuride korraldusel.

«Flame'i kasutatakse aktiivselt küberrelvana, organisatsioonide ründamiseks mitmes riigis,» teatas Kaspersky esmaspäevaõhtuses teates, kirjeldades viiruse eesmärke küberspionaažina.

«Vastavastatud pahavara keerukus ja funktsionaalsus ületab kõigi seni tuntud kübernuhtluste oma,» kinnitatakse avalduses.

Kaspersky sõnul suudab Flame «varastada väärtuslikku informatsiooni, kaasa arvatud, ent mitte ainult, arvuti kuvari sisu, infot rünnatud süsteemide, failide, kontaktandmete ning isegi audiovestluste kohta».

Teates ei öeldud, milliste riikide suhtes viirust on kasutatud, ent ütles, et uurimine algatati pärast tervet sarja vahejuhtumeid, mille käigus kustutas tundmatu viirus arvutiandmeid «Lääne-Aasia» regioonis.

Lääne meedia teadete kohaselt on Flame'i kasutatud Iraani naftaministeeriumi ja peamise naftaeksporditerminali ründamiseks.

Kasperski sõnul on Flame olnud tegevuses üle kahe aasta, alates 2010. aasta märtsist.

«Äärmise keerukuse ning rünnakute sihipärase olemuse tõttu ei märganud seda ükski turvaprogramm,» osutas Kaspersky.

«Flame on üks arenenumaid ja täielikumaid rünnakutööriistu, mis eales avastatud,» kinnitatakse teates.

Kaspersky sõnul kuulub Flame samasse kategooriasse kui eelmised ussviirused nagu Duqu ja Stuxnet.

«Pahavara Flame näib olevat järgmine faas selles sõnas ning on tähtis mõista, et selliseid küberrelvi võidakse kergesti kasutada ükskõik millise riigi vastu,» ütles Kaspersky Labi juht Jevgeni Kasperski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles