Pank: Kreeka võib kukutada Euroopa aktsiaid kuni 50 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena keskturg
Ateena keskturg Foto: Priit Simson

Kui Kreeka peaks rahaliidust lahkuma, võib Euroopa keskne Euro Stoxx 50 indeks kukkuda 50 protsenti, ütles Prantsuse panga Société Générale aktsiastrateeg Claudia Panseri värskes kuuülevaates.

Sama palju kannataksid euroriikide firmade tulemused. Panga hinnangul võib Kreeka lahkumine kahandada firmade tulemusi 20 kuni 30 protsenti, kui tarbimisnõudlus alaneb.

Lisaks ennustab Prantsuse pank, et euroriikidel tuleb veelgi eelarvekulusid kärpida, kuna riikide laenuraha finantsturul kallineb otsekohe ühe kuni kahe protsendipunkti võrra.

Majanduslangus võib levida servariikidest edasi ka tugeva tuumiku riikidesse Saksamaale ja Prantsusmaale. Sellisel juhul peab appi tulema Euroopa Keskpank, kes saaks olukorda rahustada rahapoliitiliste abinõudega, sest isegi kui turud peaksid rahunema, jääb alles nakkuse levimise oht, ütleb Panseri.

Süveneva kriisi oludes soovitab ta osta ravimi-, toiduaine- ja tubakafirmade aktsiaid.

Euro Stoxx 50 järgib euroriikide suuremate firmade aktsiaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles