Elektroonilise side seaduse muudatus algatatakse järgmisel nädalal

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskomisjoni esimees Arto Aas.
Majanduskomisjoni esimees Arto Aas. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu majanduskomisjon arutas oma tänasel istungil elektroonilise side seaduse ja telekanalite vabalevis jätkamisega seotud probleeme, kuid konkreetseid detailseid kokkuleppeid ei sündinud. 

Komisjon otsustas algatada järgmisel nädalal seadusemuudatuse, millega vabalevis olevatel telekanalitel tekib võimalus küsida tasu kaabellevioperaatoritelt nende programmide edastamise eest.

Tänasel komisjoni koosolekul esitasid oma seisukohad Eesti Ringhäälingute Liidu, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning kultuuriministeeriumi esindajad. Järgmine komisjoni arutelu antud teemal toimub esmaspäeval, 4. juunil.

«Tõenäoliselt jõutakse seadusemuudatuse vastu võtmiseni Riigikogus sel sügisel. Seniks ootame erakanalitelt head tahet, et nad ei lahkuks vabalevist, mis oleks suureks pettumuseks hiljuti endale digiboksid soetanud inimestele,» lisas Aas.

Kanal 2 peadirektori Urmas Orule on seaduse jõustumise kiirus pettumuseks.

«Mulle jäi tänasest arutelust siiski mulje, et antud muudatus jõustub palju kiiremini. Kanal 2 siiski hetkel veel kindlat otsust vabalevist lahkumise kohta ei tee. Ootame ära seadusemuudatuse konkreetse sisu ning jõustumise aja.  Seejärel tuleb ka vastavalt tegutseda,» lisas Oru.

Elioni DigiTV programmijuht Marko Levo sõnutsi jääks kavandatava muudatuse kohaselt kaabellevioperaatoritel alles kohustus vabalevi kanaleid edastada, samal ajal tahetakse nende õlule panna kohustus maksta vastavate vabalevi kanalite taasedastamise eest tasu. Kusjuures tasu lepivad osapooled omavahel lepingus kokku. Levo märkis, et olukord, kus kaabellevioperaatoritel on kohustus vabalevi kanaleid edastada sõltumata sellest kui kõrget hinda nende taasedastamise kanalite poolt nõutakse, tekitab olukorra, kus nendele telekanalitele makstav hind võib tõusta väga kõrgeks.

«See võib omakorda tähendada seda, et hind võib ka tarbijate jaoks tõusta ja seda ei tohi lubada,» lausus ta.

Võimalikku hinnatõusu tarbijatele pidas kavandatava muudatuse ohuks juba eile ka Starman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles