Lipstok: Eestil on ESMi kiirmenetluses keskpanga kaudu vetoõigus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Lipstok.
Andres Lipstok. Foto: Toomas Huik

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles Riigikogu liikmete küsimustele vastates, et Eestil on Euroopa Keskpanga nõukogu kaudu tagatud vetoõigus ESMi kiirmenetluses.

Õiguskantsler Indrek Teder peab Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) kiirmenetluse sätet põhiseaduse vastaseks, sest otsuseid saab vastu võtta 85-protsendilise häälteenamusega. Eesti oma vähem kui 0,2-protsendilise hääleõigusega vetot panna ei saa.

Samas saab kiirmenetluses otsuseid teha Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga nõusolekul.

«ESM-i kiirmenetlus on tõesti selline protseduur, kus otsuste tegemiseks on vaja ka Euroopa Keskpanga seisukohta, ei või jaa,» ütles Lipstok vastuseks riigikogu liikme Taavi Rõivase küsimusele.

«Loomulikult on see niivõrd oluline otsus, et Euroopa Keskpank sellise seisukoha saab anda ainult oma nõukogu tasemel. Nõukogu koosneb 17 eurotsooni liikmesriigi keskpanga presidendist, pluss Euroopa Keskpanga juhatuse liikmed. Reeglina need otsused tehakse konsensuslikult. Ehk sel juhul, kui see teema peaks üles tulema, siis peaks igal juhul tõusma käsi ka selle laua tagant, mille ees on silt «Estonia»,» jätkas Lipstok.

Lipstok kinnitas, et Eesti nõusolekuta ei saa Euroopa Keskpanga nõukogu kiirmenetluse ettepanekut ESM-le teha.

«Kui kunagi hääletamiseks läheb, siis siin peab olema Eesti hääl kuulda. Loomulikult, otsused on sõltumatud ja vaadatakse eurotsooni kui tervikut, aga selleks, et see asi käivituda saaks, peab olema Eestist pärit käsi püsti,» ütles Lipstok.

Euroala riigid on kokku leppinud, et selle aasta juuli alguseks ratifitseeritakse ESMi asutamisleping, et Euroopa IMF ehk ESM saaks tegutsema asuda. Riigikohus avalikustab otsuse, kas ESMi asutamisleping on põhiseaduse vastane või mitte, hiljemalt juulikuu keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles