Avastati laiaulatuslik Lähis-Ida riikidele suunatud küberrünnak

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiklaviatuur.
Arvutiklaviatuur. Foto: Panther Media/Scanpix

Pahavara nimega Flame on käigus olnud juba 2010. aastast ning sellega on nakatunud suur hulk arvuteid Iraanis, Iisraelis, Sudaanis, Süürias, Liibanonis ning Saudi Araabias. Rünnaku olemasolust teatasid turvauuringute spetsialistid alles eile.

Kaspersky Labi sõnul ületab äsja avastatud pahavara funktsionaalsus ja komplekssus kõiki seni teadaolevaid nuhkvara programme, kirjutab CNET.

Flame on loodud informatsiooni varastamiseks sihtmärgiks valitud infosüsteemidest, ja nakatunud arvutites salvestatud failidest. Pahavara suudab operaatorile ülevaate anda ka nakatatud arvuti ekraanil toimuvast ning edastada läbi arvuti tehtud kõnede helifaile.

«Kõige murettekitavam on see, et Flame’i küberrünnak on siiani aktiivses faasis ning selle operaator on ka praegu saadavat infot kogumas, analüüsimas ja uusi potentsiaalseid sihtmärke otsimas,» ütles Kaspersky Labi spetsialist Alexander Gostev.

Firma tegevjuht Jevgeni Kaspersky näeb Flame’i mingi konkreetse riigi spetsiaalse kübersõjaprogrammi osana. «Seda pahavara saab kasutada ükskõik millise riigi vastu, kusjuures vastupidiselt tavalisele sõjale on riik seda suuremas ohus, mida arenenum see on,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles