Starman: elektroonilise side seaduse muutmine võib tõsta hindu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kaabellevifirma Starman juhatuse liikme Indrek Ildi sõnul võib võimuerakondade kavandata elektroonilise side seaduse muutmine tõsta televaataja jaoks hindu, kui kaabeltelevisioonioperaatoritele pannakse seadusega kohustus vabalevis kommertskanalite eest edastustasu maksta.

Ildi sõnul teeb koalitsioon vabalevi kanalite taasedastamiskohustusele lisaks tasu maksmise kohustust seades erakanalitele järjekordse kingituse, teatas Starman BNS-ile.

«Meenutan, et Kanal 2 ja TV3 vabastati ringhäälinguloa litsentsimaksust, raadiosagedused kui riiklik piiratud ressurss anti neile ilma konkursita ning tänu digipöördele kadus neil kohustus Levirale analooglevi eest maksta. Nüüd tahetakse seadusega tagada kommertstelejaamadele suuremad tulud. Arusaamatu on, et selle kingituse peavad kinni maksma samuti eraõiguslikud teenusepakkujad ning nende kliendid,» märkis Ild.

Ta nentis, et Kanal 2 juhi Urmas Oru viidatud soov saada edastustasu umbes 50 senti kuus tundub esmapilgul väike summa, aga kui arvestada seda, et Starman pakub internetiklientidele 16 digitaalsest telekanalist koosnevad paketti tasuta ning 40 kanalist koosnevat paketti nelja euro eest kuus, ei tundugi see enam nii olematu kulu.

Ildi hinnangul võib kavandatav elektroonilise side seaduse muutmiseelnõu sisuliselt kehtestada telerimaksu. «Kaabel–tv operaatorite kliendid peavad hakkama kinni maksma kodumaiste vabalevi kanalite viimise digilevi 75 000 vaatajani. Suurem vaatajate arv tagab aga kommertskanalitele viimase piirini täismüüdud reklaamiminutid ning kõrgemad reklaamihinnad,» tõdes Ild.

Koalitsiooni eestseisus otsustas esmaspäeval algatada elektroonilise side seaduse muutmise, mis võimaldab vabalevis olevatel telekanalitel nõuda kaabelleviteenust osutavalt sideettevõtjalt teleprogrammide taasedastamise eest tasu. Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Tamkivi sõnul peaks seadusemuudatuse jõustumine lõpetama kaabelleviteenuste osutajate ja televisiooniteenuse osutajate vahel puhkenud vaidluse, kas programmi edastamise eest saab tasu küsida või mitte. Kanal 2 ja TV3 on selle vaidluse lõpetamise seadnud tingimuseks, et nad edaspidigi vabalevis jätkavad.

Kanal 2 juht Urmas Oru kirjutas mai keskel arvamusloos, et alates juulist ei pruugi Kanal 2 ja TV3 olla enam vabalevis nähtavad, kui elektroonilise side seadusest ei kõrvaldata vastuolu. «Elektroonilise side seaduse üks paragrahv käsib vabalt levivaid telekanaleid kaabelvõrkudes tasuta edastada, teine paragrahv eeldab selleks poolte kokkulepet,» kirjutas Oru. Vaidlus selle üle, kas olulisem on kokkulepe või kohustus ning kuidas seadust tõlgendama peaks, on Oru sõnul kestnud aastaid.

Ebakindel olukord räägib tema hinnangul eelkõige telekanalite vastu, kes peaksid oma õiguse tagaajamiseks asuma kohtuteele. «Aga miks peaks keegi valima raskema lahenduse, kui siinsamas terendab lihtsam variant? Vabalevist väljumisega kaob vaidlus kohe, sest niinimetatud tingimusjuurdepääsuga kanalitel on seaduslik ja üheselt mõistetav õigus tasu küsida.»

Telekanalid ei taha enam Oru hinnangul olukorraga leppida seoses muutustega teleturul, kus nüüd konkureerivad reklaamirahade pärast ka kaabelvõrgus levivad telekanalid, kes saavad tasu kaablioperaatoritelt. «Kuigi nende vaatajaskond võib olla tibatilluke, on nad Eestis majanduslikult edukamad kui kohalikud erakanalid, sest tasu muudkui tiksub,» tõdes Oru.

Telekanali juhi sõnul ei vasta tõele ka väited nagu küsiksid Kanal 2 ja TV3 üüratut hinda ning see tähendaks paketitasude hüppelist kasvu. «Tegelikult käib jutt sentidest.»

TNS Emori hinnangul on Eestis ligi 75 000 peret, kes vaatavad teleprogramme vabalevis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles