Pankurite palgatõus: 37 protsenti 4 aastaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: SCANPIX

Nelja aastaga on maailma investeerimispangad tõstnud palku 37 protsendi võrra, et hoida inimesi tööl ja hiilida mööda reeglitest – koormates sektorit kõrgendatud püsikuludega ajal, mil kasumid on pideva surve all.

Püsitasude järsk kasv (sh palgad, pensionid ja mitterahalised soodustused) lükkas muutumatu tasu osakaalu töötajate kogutuludest 2011. aastaks 55 protsendi peale – 30 protsendilt aastal 2007, näitab finantsturgude lobigrupi Association for Financial Markets in Europe’i (AFME) uuring.

Ilmselt valavad AFME avastused veelgi õli pankurite palkade pärast puhkenud pahameeletulle.

Viimastel kuudel on sagenenud investorite «ülestõusud» pankade ja teiste firmade palgatasemete vastu.

13 suurt globaalset investeerimispanka puudutanud uuring näitas, et muutuvad töötasud langesid vahemikus 2007-2011 55 protsendi jagu ning kogutulud (püsitasu pluss muutuvad tulud) langesid 30 protsenti.

Pankade aktsiahinnad on aga langenud töötajate kogutuludest kiiremini.

Nii näiteks on Financial Timesi ja Londoni börsi pangandusindeks FTSE Eurofirst kukkunud alates 2007. aastast kahe kolmandiku võrra.

Uudis kasvavatest palkadest on pannud analüütikud ja palgaeksperdid hoiatama, et Euroopa Komisjoni ettepanek kärpida boonuseid – mitte lubades neil ületada palgatasemeid – võib tuua kaasa pankade püsikulude taseme tõusu.

«Boonustepiirangud tooksid kaasa uue palgatõusude laine, mis oleks tohutu viga, kuna pankade püsikulud kasvaksid,» ütles JPMorgan Cazenove’i analüütik Kian Abouhossein.

Oma hiljutises kirjas Euroopa Parlamendi liikmetele hoiatas AFME, et boonustepiirangud võivad «Euroopa pangandussüsteemi taas hapraks muuta», kuna suurenenud püsikulud tekitaksid pankadele «tõenäoliselt ohtlikke kahjumeid, kui käibed kukuvad».

Analüütikud ütlesid, et palgataset lükkavad üles peamiselt keskmise suurusega investeerimispangad, mis seisavad silmitsi töötajate lahkumise ja poliitiliste meetmetega nagu nt Britannia ühekordse boonustemaksuga.

Kuna käimas on reeglitemuutused, mis pankade kasumlikkust vähendavad, peaks pankurite tasud AFME hinnangul eelolevatel aastatel jätkuvalt langema.

Kõik investeerimispangad on viimastel aastatel lisanud oma edasilükatud tasudele töötulemustega seotud tingimused, jättes endale ka õiguse boonuseid tagasi nõuda, selgub uuringust.

2007. aastal rakendas selliseid meetmeid alla neljandiku pankadest.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles