MKM: omavalitsused peavad hakkama elektrienergiat ostma riigihankega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) teatel peavad Eesti kohalikud omavalitsused juba käesoleval aastal korraldama riigihanke, et elektrituru avanemise järel elektrienergiat osta.

MKMi energeetika asekantsler Ando Leppimani sõnul peab ilmselt enamik omavalitsusi korraldama elektrienergia ostmiseks riigihanke.

«Hange tuleb korraldada siis, kui elektrienergia komponendi aastane kulu moodustab elektriarvest enam kui 40 000 eurot,» selgitas ta. Lepiman lisas, et elektriarve puhul tuleb silmas pidada, et elektrienergia hind moodustab kogu elektriarvest ligikaudu kolmandiku ja väiksema kulu korral võib korraldada lihthanke.

Ministeerium on kõigile kohalikele omavalitsustele saatnud kirja, et teavitada neid vajadusest osta alates 1. jaanuarist 2013 elektrienergiat avatud turult. MKM soovitab parema pakkumuse saamiseks ja halduskoormuse vähendamiseks osta elektrienergiat ühe hankena kõigile omavalitsuse tarbimiskohtadele, olgu selleks siis näiteks koolid, lasteaiad või tänavavalgustus.

MKM märgib kirjas, et mõistlik on korraldada raamlepingu sõlmimisega riigihange – sel juhul sõlmitakse näiteks kolme parima pakkujaga kuni kolmeks aastaks raamleping. See võimaldab raamlepingu alusel korraldada hankijal minikonkursse ilma uut riigihanget korraldamata. Samuti on võimalik parima pakkumuse väljaselgitamiseks kasutada e-oksjonit.

Ministeeriumi asekantsleri kinnitusel ei jää omavalitsused ja nende hallatavad asutused uuel aastal elektrita ka siis, kui hankemenetlus peaks venima. Kui omavalitsus ei ole hiljemalt 10. detsembriks sõlminud ühegi müüjaga elektrilepingut, müüb talle seaduse kohaselt elektrienergiat vastava piirkonna võrguettevõtja.

«Müük toimub bilansienergia hinnaga, mis võib sõltuvalt olukorrast elektrisüsteemis kujuneda kallimaks kui elektrilepingu olemasolul,» rääkis Leppiman.

Hankedokumendid peavad sisaldama pakkumuse ettevalmistamise juhiseid, hankelepingu või raamlepingu projekti ning tehnilist kirjeldust.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Turu avanemine puudutab kolmandikku elektriarvest ehk elektrienergia hinda. Samas ei saa ka pärast 1. jaanuari 2013 valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia kohale toimetab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles