Vaid veerand inimestest töötab tavapärase täistööajaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kell.
Kell. Foto: Toomas Huik/Postimees

Tavapärase täistööajaga (35–40 tundi nädalas) töötas 26 protsenti töötajatest, selgub statistikaameti täna ilmunud kogumikust «Eesti rahvastiku ajakasutus».

Ühtlasi selgus, et meeste töönädal on naiste omast keskmiselt kolm tundi pikem ning ületunde teevad pooled mees- ja kolmandik naistöötajatest.

2010. aasta ajakasutuse uuringus vaadeldi inimeste töötunde ühe nädala jooksul. Tavapärasest tööajast enam tegi nädalas tööd 42 protsenti ja vähem 32 protsenti töötavatest inimestest. Meeste töönädal ületas naiste oma 3 tunni ja 6 minuti võrra. Osaliselt on see tingitud naiste sagedasemast osalise koormusega töötamisest, kuid ka haigete pereliikmete hooldamiseks jäävad tavaliselt koju naised.

Alg- ja põhiharidusega töötajad tegid nädalas 3 tundi ja 20 minutit rohkem tööd kui kõrgharidusega töötajad. Töönädal oli pikem põllumajanduses, kaubanduses, majutus- ja toitlustusasutustes ning transpordi ja ehituse tegevusalal.

Ületunnitööd (üle 40 tunni nädalas) tegi 42 protsenti töötajatest ja ülipikki töönädalaid (üle 48 tunni) 13 protsenti töötajatest. Ületunde tegi 49 protsenti mees- ja 37 protsenti naistöötajatest ning üle 48 tunni nädalas töötas iga kuues mees- ja iga kümnes naistöötaja.

Madalama haridusega ja noortel töötajatel on risk ületunde teha suurem.

Tööpäeva algus

Kolmveerand töötajatest alustab hommikul tööpäeva ajavahemikus kell 7 kuni 9.30. Levinuim tööpäeva algusaeg on kell 8, kui tööd alustab 38 protsenti töötajatest. Kell 9 asub töökohustuste juurde 13 protsenti töötajatest.

Levinuim töö lõpetamise aeg on kell 5 õhtul, kui töölt lahkub 24 protsenti töötajatest. Erinevalt tööpäeva algusest hajuvad tööpäeva lõpetamise kellaajad siiski märksa laiemale ajavahemikule. Näiteks kell 8 õhtul on tööl veel iga kümnes töötaja.

Ajakasutuse uuring toimus 2009. aasta aprillist kuni 2010. aasta märtsini ning selles osales 7000 inimest. Tööaja analüüs põhineb uuringus kasutatud nädalapäevikutel, kus inimestel paluti nädal aega iga päev märkida kellaajaliselt oma reaalsed töötunnid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles