Iirimaal süveneb kodulaenukriis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa lipp
Iirimaa lipp Foto: SCANPIX

Iga kümnes Iiri majapidamine on kodulaenu maksetega graafikust maha jäänud. Kriis süveneb üha, seades küsimärgi alla Iiri pankade tervise ning ohustades majanduse taastumist.

Nagu selgub Iiri keskpanga poolt avaldatud andmetest, on enam kui 90 päevaga maksegraafikust maas 77 630 majapidamist.

Lisaks on juba restruktureeritud 79 712 eluasemelaenu, mille puhul pangad raskustesse sattunud isikutega kokkuleppele on jõudnud.

Maksevõlgade tase on viimase üheksa kuuga järsult tõusnud: 764 138st eluasemelaenust on võlgnevusega juba 10,2 protsenti.

2011. aasta juunis oli vastav protsent 7,2.

«Pangad on probleemi all lookas,» ütles Iiri keskpanga asepresident Matthew Elderfield reporteritele.

Kodulaenude seis Iirimaal, mis kinnisvarakrahhi ja panganduskriisi tõttu 2010. aasta novembris ELi ja IMFi abipaketi peale sattus, on sügavalt murettekitav.

Ajavahemikus 1997-2007 Iiri kinnisvarahinnad neljakordistusid – kõigi aegade Euroopa rekord.

Kui mull lõhkes, kukkusid kinnisvarahinnad Dublinis 60 protsenti.

Mitusada tuhat inimest on sattunud olukorda, kus pangalaenuga ostetud kodu väärtus on negatiivne.

Kõrge töötusmäära (üle 14 protsendi) ja madalate palkade tõttu on eluasemelaenude võtjatel raskusi maksete sooritamisega.

Pangad on ühtlasi hoiatanud, et üha rohkem loobutakse kodulaenu maksetest teadlikult,

kuna negatiivse väärtusega eluasemete arv kasvab üha ning inimesed on hakanud lootma, et riigis seadustatakse üksikisikute maksevõimetuse eelnõu, misläbi nende võlad teatud määral kustutataks.

Sel nädalal teatas Iiri keskpank, et riigi pankadel pole «kohest vajadust» täiendava riigiraha järele, et katta kasvavaid kahjumeid kodulaenudelt.

Peamised Iiri pangad on juba saanud 2008. aastal antud üldise riigitagatise skeemi raames 64 miljardit eurot maksumaksjate raha.

Euroopa Pangandusjärelevalve Asutuse (EBA) mulluste stressitestide valguses oli Iiri pankade kapitalitase igati nõuetekohane.

Halvenev olukord kodualenudega ja Iiri majanduse jätkuvalt habras olukord on aga pannud mõned investorid Iiri pankade tervise pärast muretsema.

Deutsche Bank hoiatas läinud nädalal, et riigi abiga päästetud Iiri Pangad vajavad lausa 4 miljardit eurot lisaks, korvamaks kodulaenudega kantud kahjumeid – summa, mis sunniks Iirimaale peale ka teise EL-IMFi abipaketi pärast seda, kui käimasolev pakett 2013. aasta lõpus lõpeb.

«Pärast stabiilselt möödunud 2009. ja 2010. aastat on maksevõlgade hulk viimase aastaga järsult kasvanud. Eluasemehinnad langevad üha, turu likviidsus on piiratud ning üle poole klientidest on negatiivse väärtuse lõksus,» ütles Deutsche Bank.

Deutsche Banki hinnangul võib negatiivse väärtusega kodude suur osakaal oluliselt vähendada laenuvõtjate koostöövalmidust, lükates neid maksevõimetuse poole. Pank ütles, et valitsuse ettepanekud seadustada üksikisikute maksevõimetus on tekitanud ulatusliku laenude kustutamise «riski».

Iiri valitsus avalikustab üksikisikute maksevõimetuse seadusettepanekud juunikuus ning käib välja lahendusi laenudega hättajäänud kodanikele.

Ministrid on öelnud, et eluasemelaenude võlgnevuste «üldist kustutamist» ei tule, kuid panku julgustatakse võtma igat juhtumit eraldi.

Ilmselt tehakse ettepanek juurutada laenult üürimisele ülemineku skeem, mis tähendaks seda, et laenuvõtjad saavad oma kodudes edasi elada, omandiõigus läheb aga pangale.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles