Soodsaima kinnisvara leiab Lääne-Virumaalt

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa
2-toaline korter Tapal – 60 000 krooni
Üldpind: 47 m²
Toad eraldi. Planeering läbi maja. WC ja vannituba eraldi
Lääne-Virumaa 2-toaline korter Tapal – 60 000 krooni Üldpind: 47 m² Toad eraldi. Planeering läbi maja. WC ja vannituba eraldi Foto: Pm

Kui seni võis odava hinna eest osta peamiselt elamiskõlbmatu korteri või maja, siis nüüd on tulnud müüki heas korras vara, mille hind üllatab isegi kinnisvaraspetsialiste.


Eesti odavaim kinnisvara on praegu ilmselt müügil Lääne-Virumaal Tapa linnas, kus heas korras kahetoalise korteri eest küsib omanik vaid 60 000 krooni. Piltide põhjal võiks öelda, et tegemist on lausa superpakkumisega: korter on igati tipp-topp ja sisse võiks kolida kohe, kui sisekujundus vähegi meeltmööda on.



Arco Vara kommunikatsioonijuhi Urve Nõgu sõnul on soodsa hinna põhjus see, et korter saadi pärandusena ja omanik ei soovi endale sellega seoses lisakulutusi tekitada. «Müügis on see korter olnud ainult kaks nädalat ning ilmselt müüakse kiiresti,» märkis ta.



Tapa abivallavanem Teet Koitjärv tunnistas, et teda üllatab nii soodne korter nende linnas. «Ma kavatsen seda pakkumist kohe ise ka vaadata.»



Koitjärve hinnangul on Tapa kandis väga hea elada. Valla suureks plussiks peab ta head asukohta – nii võib käia tööle kas Rakverre, Tartusse või isegi Tallinna, sest ükski koht pole väga kaugel.



«Alati ei pea töökoht olema kodu lähedal, aga tähtis on, et pääseb hästi liikuma,» selgitas Koitjärv. «Kolmveerand tunniga Tallinna jõuda pole ju paha. Samas on siin lähedal ilus loodus, valla turismipotentsiaal eraettevõtjate poolt pole kindlasti ammendunud, samuti on Tapa Eestis üks väheseid paiku, kus on pakkuda vaba tööstusmaad.»



Mitmed kinnisvaraspetsialistid ei julgenud Postimehele isegi ennustada, kas selle loo ilmumise ajaks võiks Tapa soodne korter veel alles olla või mitte.



Fakt on aga see, et kõik teised sama hinnaga müügis olevad korterid asuvad kas väikestes maa-asulates või vajavad kulukat remonti. Kuid juba veidi kõrgema hinna eest leiab suhteliselt kvaliteetset kinnisvara rohkemgi.



Pindi Kinnisvara andmeil on Tapal praegu müügis veel mitu heas korras korterit, mille hind jääb alla 200 000 krooni. Pärnumaal Kilingi-Nõmmel müüakse aga veidi vähem kui 300 000 krooni eest osaliselt renoveeritud maja, mille ümber laiub kõrghaljastusega suur krunt.



Arco Vara andmetel võib eelkõige linnadest mitukümmend või enamgi kilomeetrit eemal leida veelgi korralikke alla 300 000 krooni maksvaid kortereid, kuid nende vastu on huvi kasin. Eriti just Lõuna-Eestis.



Selle põhjuseks on Nõgu sõnul korterite suhteliselt kõrged kommunaalkulud. Nii ulatuvad müügiperioodid isegi kuni poole aastani, kuigi pakkumised on iseenesest soodsad ja sellist eluaset ostes ei pruugita alati pangast laenugi võtta.



Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman tõdes, et on kaks peamist põhjust, miks nii soodsaid pakkumisi üha enam leiab: «Üks põhjus on see, et perekond on sattunud makseraskustesse, ei suuda enam laenumakseid tasuda ja on sunnitud oma vara ära müüma.»



Teine põhjus on soov oma vara müüa selleks, et uus ja suurem eluase asemele osta. Ta tõi näite. «Oletame, et mul on korter, mis tipphetkel maksis kaks miljonit krooni. Praegu on selle hind langenud 40 protsenti ja see maksab 1,2 miljonit. Nüüd ma tahan osta maja, mis tipphetkel maksis neli, aga praegu kaks miljonit krooni. Ma müün oma korteri nüüd 1,2 miljoniga maha ja ostan maja kahe miljoniga asemele. Kui võrdleme tipphetkedega, siis korteri müügi pealt on kaotus 800 000 krooni, aga maja pealt võitsin kaks miljonit.»



Soomani sõnul on loomulikult veel põhjuseid, miks heas korras kinnisvara soodsalt müüki pannakse: näiteks saab inimene päranduse, nagu Tapa odava korteri puhul, või sõidetakse teise riiki elama.



Kinnisvarabüroo Uus Maa elamispindade osakonna juhataja Elari Tamm tõdes, et odav on kõigele vaatamata siiski suhteline mõiste. See, mis on odav Tallinnas, oleks Pärnumaal kallis. Aga milline on odav kinnisvara Harjumaal ja Tallinnas? Tamm loetleb: «Maja Rae vallas 1,8 miljonit, suvila Tallinna lähistel 200 000 krooni, korter Mardi tänavas 480 000 krooni.»


Siiski on ka Tallinnas tulnud viimasel aastal ette üllatuslikke hinnalangusi, mida esialgset hinda vaadates ei usuks.



Nii meenutas Tamm, et üks Tallinna korter oli kaks kuud müügis 720 000 krooniga, seejärel kuu aega 620 000 krooniga, kuid siis langetas omanik hinna 480 000 kroonile. Ostja oli nagu välk kohal. «Notari juurde mindi kahe päevaga,» märkis Tamm.



Kui rääkida odavast kinnisvarast, siis kuum asi läheb Tamme sõnul kaubaks nädalaga. Tema sõnul ei loe praegu Eestis kinnisvara puhul siiski ainult hind, vaid ka asukoht: «Oleneb otstarbest, kuid madala hinna puhul on investori huvi kindlasti suurem kui muidu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles