Kriis ähvardab kärpida poole piimakarjast

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Agro juht Aavo Mölder ütleb, et neid pitsitab piima kokkuostuhinna langus. Mullu teenis farm piimakilost keskmiselt 4,8 krooni, kuid märtsist 3,3 krooni. Omahind on Möldri sõnul tema farmis neli krooni kilo.
Tartu Agro juht Aavo Mölder ütleb, et neid pitsitab piima kokkuostuhinna langus. Mullu teenis farm piimakilost keskmiselt 4,8 krooni, kuid märtsist 3,3 krooni. Omahind on Möldri sõnul tema farmis neli krooni kilo. Foto: Margus Ansu

Madalad piimahinnad võivad olla tingitud kodumaisest ületootmisest, mistõttu aitaks karja vähendamine, kuid samas ei pruugi ka see hindu üles tuua.


Tartu Agro juht Aavo Mölder prognoosis, et kui piimahinnad lähikuudel tõusma ei hakka, lõpetab ligi pool piimakarja pidajaist oma tegevuse ja loomad lähevad tappamajja.

Mölder märkis, et Tartu Agro müüb oma toodangu Valio piimatööstusele Laevas, mistõttu pole olnud ka viivitusi piimaraha maksmisel. Küll aga pitsitab Tartu Agrot piima kokkuostuhinna langus. Mullu teenis farm piimakilost keskmiselt 4,8 krooni, märtsist teenivad nad 3,3 krooni.

Möldri sõnul on tema farmis omahind neli krooni kilo. «Praegu arutame, kuidas kulusid kokku hoida,» ütles ta.

Siseturule 60 protsenti

Jaanuaris kärpis Tartu Agro palku 15 protsenti, ilmselt tuleb 20 protsenti veel võtta ja hakata ka koondama. «Kõik oleneb perioodi pikkusest, mille jooksul peame omahinnast odavama kokkuostuhinnaga hakkama saama,» lausus Mölder. «Kui riik vaatab meid kui turumajanduslikke tootjaid, siis kordub Vene kriisi aegne stsenaarium, mil paari aastaga jäi Eestis 50 000 lehma vähemaks.»

Mölder märkis, et kui uskuda Tere juhi Ülo Kivise hinnangut, et siseturg tarbib umbes 60 protsenti Eestis lüpstud piimast, siis ootab lähiajal 30 000 – 35 000 lehma lihakombinaat. «Esimeste seas ei tohi surra, viimased jäetakse ehk elama,» lisas Mölder.

Mölder pakkus, et kui karja vähendamisega ületootmine lõpeb, siis peaks ka hind uuesti tõusma hakkama.

Piimatööstused on raskustes, sest nii piimapulbri kui ka teiste ekspordiks läinud kaupade hinnad on tublisti langenud. Piimapulbri hind on kukkunud aastaga umbes kolm korda. Seega pole Eesti talunike piima kuhugi müüa, vähemalt mitte soovitud hinnaga.

Möldri sõnul peaks riik kaitsma siseturgu Läti-Leedu piima eest. Soome piima kokkuostuhind on umbes kaks korda kõrgem kui Eestis.

Juustutootja E-Piima juht Jaanus Murakas loodab, et euroliidu sekkumisostud ja eksporditoetused pööravad piimahinna uuesti tõusule.

Murakas märkis, et kuna euroliidu põllumajandustoodangu turg on avatud ja ühine, siis Eesti piimakarja kärpimine ületootmise vähendamise nimel ei pruugi efekti anda.

«Hetkeks võib leevendus tulla, aga meil on avatud turg ja ühes Euroopa nurgas ei saa asjad olla põllumajanduses paremad kui teises,» märkis Murakas.

Ka E-Piim annab talunikele soovi korral raha asemel kaupa, E-Piim siis juustu. Muraka sõnul pole see aga suur kogus. Samuti on ekspordiraskuste tõttu firma hilinenud talunikele piimaraha maksmisega umbes paar kuud.

Euroliit ostab kokku

Murakas ütles, et euroliidu taasalustatud eksporditoetuste maksmine ja sekkumisostud peaks hakkama piimahinda uuesti üles kruvima. Samuti see, et maailmaturul on lõunapoolkeral algamas talv, tootmine väheneb ja Euroopa piimapulber ja muu piimanduse kaup peaks uuesti löögile pääsema.

Märtsis ostab euroliit 30 000 tonni võid ja 109 000 tonni piimapulbrit, kulutades selleks umbes neli miljardit krooni. Põllumajandusministeeriumi turukorraldamise büroo peaspetsialisti Kalev Karisalu hinnangul jõuab sellest rahast Eesti tootjateni umbes 0,5 protsenti ehk 20 miljonit krooni.

Piimatalunikud, kes praegu raha asemel Tere käest piimapulbrit ja võid võtavad, tegid tõenäoliselt õige otsuse ja võivad kokkuvõttes teenida oma toodangu eest rohkem.

Piimahinnad

Hinnad mullu novembris (hinnad on langenud, aga näitavad riikide proportsioone):

• Eesti 4,4 kr/kg
• Läti 3,9
• Leedu 3,7
• Soome 7,9
• Kreeka 7,4
• ELi keskmine 5,6
Allikas: Äripäev
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles