Putin peatas Vene erastamised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Investorid põgenesid eile Vene aktsiaturult – pärast seda, kui president Vladimir Putin peatas riigi energiasektoris paanitud erastamised.

Putin kirjutas alla dekreedile, mille kohaselt ei ole lubatud müüa erakätesse strateegiliste elektrivõrkude FSK ja MRSK ning hüdroelektri hiiglase Rushydro enamusosalusi.

Moskva RTS indeks kukkus selle uudise peale börsipäeva lõpuks 4,4 protsenti.

Nagu näib, eemaldati antud ettevõtted Dmitri Medvedevi ambitsioonikast erastamisprogrammist, tõmmates peaministri reformikavadelt vaiba alt ära juba enne, kui viimase suhteliselt liberaalne valitsus isegi tööle sai hakata.

Vene «energiatsaar» Igor Setšin on alates aasta algusest kõvasti lobitööd teinud, nurjamaks energiaettevõtete riigiosaluste müümise plaane.

Kremli dekreet, millele kirjutati alla esmaspäeval kuid mis avalikustati alles teisipäeva õhtul, kujutab endast võitu Setšinile, kes pärast kümmet aastat valitsuses riikliku naftafirma Rosnefti etteotsa pandi.

Esimene asepeaminister Igor Šuvalov pidi teisipäeval kavakohaselt erastamise alast koosolekut juhatama.

Koosolekut lükati aga korduvalt edasi ning uudis Putini dekreedist tuli uuele valitsusele kui «noahoop selga», ütles üks olukorraga kursisolev ametnik.

«Nafta- ja gaasisektori erastamine on nüüd põhimõtteliselt blokeeritud,» ütles ta.

«Erastamine pidi olema uue valitsuse lakmustest. Ja näib, et nad on [energiasektori osas] neutraliseeritud,» ütles üks anonüümsust palunud pankur.

Ühe teise asjadega kursisoleva pankuri arvates pani dekreet paika vaid selle, et energiaettevõtete erastamise aja ja viisi otsustab president – mitte valitsus. Ta usub, et varade müük ei ole täielikult päevakavast maas.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles aga, et dekreet tähendab seda, et riigiosalused «ei kuulu erastamisele».

Ühe mõjuka pankuri sõnutsi võib olukorras, kus Putin panustab konservatiivsele Setšinile ja energiaministriks on määratud liberaalne Arkadi Dvorkovitš, tekkida energiasektori täielik poliitiline halvatus.

«Kõik on segaduses: kes siis tegelikult energiasektori eest vastutab? Probleem on selles, et institutsioone pole. On vaid isiksused,» ütles üks teine pankur.

Putini dekreediga läks strateegiliste ettevõtete nimistusse ka Rosneft, mis näib asetavat nii firma kui selle juhi Setšini väljaspoole Medvedevi alluvust.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles