Ettevõtted laenavad rohkem kui viimasel kolmel aastal

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laenuraha
Laenuraha Foto: SCANPIX

Pangad andsid aprillis Eesti ettevõtetele laene ja liisinguid 663 miljoni euro väärtuses ehk ligi 40 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal kuul. Tegemist on viimase kolme aasta suurima laenuaktiivsusega.

Suhteliselt rohkem väljastati pikaajalisi laene, millest üle kolmandiku läks kinnisvaraettevõtetele. Ehkki üksikud suuremahulised laenuprojektid moodustasid ka aprilli tehingutes küllaltki suure osa, on laenumahu kasv muutunud varasemaga võrreldes laiapõhjalisemaks, teatab Eesti Pank.

Eluasemelaene võeti aprillis 17 protsendi võrra suuremas mahus kui aasta eest. Majapidamiste laenuvõime on paranenud suurenenud sissetulekute ja madalate intressimäärade toel.

Samas on majapidamised endiselt üsna ettevaatlikud suuremate kulutuste tegemisel, mistõttu laenukäibe kasv on madalat baastaset arvestades püsinud mõõdukas.

Pankade laenu- ja liisinguportfell suurenes aprillis 8 miljoni euro võrra, ulatudes kuu lõpus 14,4 miljardi euroni. Aastatagusega võrreldes oli laenu- ja liisingumaht 2,4 protsenti väiksem.

Kui käesoleva aasta mõnevõrra aktiivsem laenutegevus jätkub, siis võib eeldada, et rohkem kui kolm aastat kestnud laenuportfelli kahanemine saab sel aastal läbi.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal laenuportfellis alanes aprillis pärast kolm kuud kestnud paigalseisu 4,6 protsendini. Ühelt poolt on laenukvaliteet paranenud tänu suhteliselt soodsale majanduskeskkonnale, kuid teisalt mõjutab seda jätkuvalt lootusetute laenude bilansist väljakandmine.

Hoiuste aastakasv kiirenes 9 protsendini. Kodumaiste ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht suurenes aprillis märkimisväärse 296 miljoni euro võrra, millest enamiku moodustas ettevõtete hoiuste kasv. Hoiuste maht ulatus kuu lõpus 8,3 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles