Facebooki investorite eest varjati üliolulist infot

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki tegevjuht ja asutaja Mark Zuckerberg
Facebooki tegevjuht ja asutaja Mark Zuckerberg Foto: SCANPIX

Facebooki IPO korraldajad Morgan Stanley, JP Morgan ja Goldman Sachs vähendasid IPOst teenitava tulu prognoose juba enne aktsiate esmaemissiooni, sellekohast infot anti edasi vaid valitud suurinvestoritele.

Seega tekkis esmaemissioonil ebavõrdne olukord, kuna paljud investorid ei olnud teadlikud IPO korraldajate tuluprognooside kärpimisest, kirjutab Business Insider.

Teadmatusse jäetud investorid suhtusid Facebooki aktsiate ostu palju väiksema ettevaatusega, kui seda tegid infot omavad investorid, kaotades sellega aga väga suuri summasid.

Morgan Stanley, JP Morgani ja Goldman Sachsi üheaegne suunamuutus ei saa finantsanalüütikute arvates mingil juhul olla lihtsalt kokkusattumus. Arvatavasti mõjutas kolme IPO korraldajat oma prognoositavaid tulusid kärpima Facebook ise, kas siis otsese soovitusega või sellele kaudsemalt vihjates. 

Selektiivne infojagamine firma tuleviku kohta enne aktsiate esmaemissiooni on arusaadavalt tekitanud suurt investorite meelepaha ning hetkel uuritakse, kas tegu on ka seaduserikkumisega.

Facebooki aktsiate avalikku esmaemissiooni võib nimetada läbikukkunuks – eelmisel reedel märgiti aktsiad 38 dollari peale, hetkel on aktsiahind langenud 31 dollari peale - ehk firma on oma väärtusest kaotanud mõne päevaga üle 18 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles