Eesti kohalike fondide valik jääb ka edaspidi kesiseks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Varahalduse juhatuse liikme Sven Kunsingu sõnul luuakse uusi fonde pigem Luksemburgi kui Eestisse, Rootsi või Soome.
SEB Varahalduse juhatuse liikme Sven Kunsingu sõnul luuakse uusi fonde pigem Luksemburgi kui Eestisse, Rootsi või Soome. Foto: Peeter Langovits

Kohalike investeerimisfondide valik võib jäädagi tagasihoidlikuks, sest suured pangad eelistavad vahendada emapanga grupifonde. Nende valik on seejuures üsna suur.


«Ei näe põhjust, miks peaks keegi eelistama Eesti domissiilis olevaid (Eestis registreeritud) fonde Luksemburgi domissiilile,» ütles SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing.

Kunsingu sõnul luuaksegi uusi fonde pigem Luksemburgi kui Eestisse või Rootsi. «Mõte on lihtsalt selles, et Luksemburgis on olemas vastav infrastruktuur ja kõigil turgudel on välja kujunenud arusaamad, kogemus ning tehingute infra­struktuur just selle domissiiliga, mitte aga Eesti, Rootsi või Soomega,» selgitas Kunsing.

Ka teised suuremad pangad annavad mõista, et uusi kohalikke fonde juurde tulemas ei ole. «Euroopa Liidus kehtib teatud tüüpi fondidele Euroopa pass, mis tähendab, et neid fonde võib asutada mis tahes Euroopa Liidu riigis, valitseda samast või mis tahes teisest Euroopa riigist ning pakkuda neid fonde kogu Euroopa Liidu ulatuses,» selgitas Danske Capital ASi tegevjuht Silja Saar.

Ta lisas, et Danske Bank Groupil on fondivalitsejad Luksemburgis, Taanis, Soomes, Rootsis, Norras, Eestis ja mujal. See tähendab, et fonde on võimalik asutada mitmes riigis. «Mis ühtlasi tähendab, et Eestisse ei pruugi Danske Bank Group uusi eurofonde asutada,» kinnitas Saar.

Kunsing selgitas, miks nad tegid SEB Vene Fondi 2006. aastal just Luksemburgi, mitte näiteks Eestisse. «Eesti domissiil oleks pärssinud selle müügipotentsiaali ning ma ei usu, et selline fond oleks saavutanud märkimisväärset müügiedu väljaspool Baltikumi,» ütles ta.

Kui nn kohalike avatud investeerimisfondide arv ulatub paarikümneni, siis grupifondi pakub vähemalt samas suurusjärgus iga pank eraldi. Sampo panga kaudu võib igaüks investeerida ligi 30 Danske Capitali fondi, SEB panga kaudu ligikaudu 40 fondi ja Swedbanki kaudu 12 Swedbank Robur fondi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles