Hollande nõuab tippkohtumisel ühisvõlakirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois Hollande ja Angela Merkel.
Francois Hollande ja Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa on täis otsustavust rõhuda homsel tippkohtumisel euroala ühisele võlakirjale – hoolimata Saksamaa vastuseisust.

Nagu kinnitas rahandusminister Pierre Moscovici pärast esimest ja intensiivset kohtumist Saksa ametivenna Wolfgang Schäublega Berliinis, kaasab vastvalitud president François Hollande eurovõlakirja idee kasvumeetmete paketti, mida Euroopa liidrid mitteametlikul tippkohtumisel arutama hakkavad.

«Me rääkisime sellest [eurovõlakirjast] ja me mõlemad rõhutasime tugevalt oma positsioone,» ütles Moscovici ühisel pressikonverentsil. «Ma ütlesin ka, et François Hollande kavatseb kõik lauale panna.»

Kuigi Schäuble ei korranud pressikonverentsil üle Saksamaa vastuseisu ühiselt tagatud võlakirjade enneaegsele juurutamisele, rõhutas Berliini positsiooni mõned tunnid enne pressikonverentsi väga selgesõnaliselt aserahandusminister Steffen Kampeter.

«Me oleme alati selge sõnaga öelnud, et seni kuni Euroopa eelarvepoliitika pole integreeritud, oleme me täielikult ühiste eurovõlakirjade vastu,» ütles Kampeter Saksa riigiraadios.

«Praegusel ajal annaksid eurovõlakirjad vale signaali madalatest intressimääradest ja võtaksid Euroopa majandustelt surve asjad korda seada. Ma arvan, et aeg oleks vale ja tagajärjed oleksid valed.»

Schäuble kiitis küll soojalt Moscovici Euroopa-meelsust, kuid rõhutas eelarvedistsipliini vajadust ja euroala eelarvepoliitikate ranget järelevalvet kui alust majanduskasvule.

«Eelarvekärped on eeltingimuseks meie eesmärgile, mis on kiirem majanduskasv,» ütles Schäuble. Ta selgitas, et oluline on kasutada juba kasvuks eraldatud ressursse, kulutades raha efektiivsemalt ning meelitades avaliku ja erasektori ühisettevõtmistesse rohkem erainvesteeringuid.

Saksamaa kinnitab kaljukindlalt, et edasine laenuvõtmine stiimulite tarbeks oleks vale.

Surve Saksamaale ei piirdu aga üksnes Pariisiga.

Oma kirjas ELi valitsusjuhtidele, milles kirjutas lahti homse tippkohtumise päevakava, ütles Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy, et «ühtegi tabuteemat ei tohiks olla».

Mitmed Euroopa Liidu diplomaadid näevad seda kui üleskutset arutada ühise võlakirja küsimust.

«Praegu pole liiga vara mõelda tulevikule ja mõtiskleda fundamentaalsemate muutuste üle [euroalas],» kirjutas Van Rompuy. «Väljavaade, et me liigume sügavamalt integreeritud süsteemi suunas, kasvataks mitmeti usaldust euro vastu ja Euroopa majanduse vastu üldiselt.»

Itaalia valitsusest öeldi, et eurovõlakirja suunda toetab ka peaminister Mario Monti, kes olevat kaalunud ka ühisettepanekut koos Hollande’iga.

Kuid kuna asja Brüsselis alles arutatakse, et soovivat Prantsusmaa teha avaldust koos Itaaliaga, aga ilma Saksamaata, ütles üks Itaalia valitsusametnik.

Berliini seisukoht on, et ühiseid võlakirju lähitulevikus juurutada ei saa ning selleks tuleks üle vaadata ELi lepingud.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles