Toiduainete eksportijad teenivad 10 protsenti enam

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduained.
Toiduained. Foto: Toomas Huik

Aprillis tõusid aastases võrdluses enim - 10 protsenti - toiduainete ekspordihinnad, teatas majandusministeerium, lisades, et kuuga on toimunud väikene hinnalangus.

Ligi kümnendiku on aastaga tõusnud ka mujal liigitamata masinate ja seadmete väljaveohinnad, mille taga on mõningate seadmete kuine kiire hinnatõus. Aprillis jätkus ekspordihindade kahanemine metallitööstuses, mis aastases võrdluses ulatus juba viiendikuni. Palgi väljaveohinnad olid 12 protsenti madalamad kui aasta tagasi.

Naftasaaduste impordihindade aastane hinnakasv on kuust kuusse küll aeglustunud (aprillis 23 protsenti), tulenevalt aastataguse võrdlusbaasi tõusust, kuid eelmisest kuust olid nende sisseveohinnad jätkuvalt kõrgemad (2,4 protsenti). Samas suurusjärgus kasvasid kuises võrdluses ka keemiatoodete impordihinnad ja aastane hinnatõus ulatus nende osas 7 protsendini.

Aprillis aeglustus nii ekspordi- kui ka impordihindade aastane kasvutempo vastavalt 2,2 ja 5,5 protsendini.

Enamus ettevõtetest prognoosib lähikuudeks hindade püsimist muutumatuna – nii arvas aprillis 80 protsenti Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud tööstusettevõtetest. Hinnatõusu ootused on kõrgemad jätkuvalt toiduainetööstuses, kummi- ja plastitööstuses ning keemiatööstuses ehk samades harudes, kus tänaseks on hinnad rohkem kerkinud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles