Eestis toodeti piima ligi 94 protsendi ulatuses kvoodist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sanktsioonid on juba praegu Eesti põllumajandusele mõju avaldamas.
Venemaa sanktsioonid on juba praegu Eesti põllumajandusele mõju avaldamas. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eesti piimakarjade kasvatajad tootsid lõppenud kvoodiaastal üle 636 000 tonni piima, mis moodustab riigile kinnitatud piimatootmiskvoodist 93,72 protsenti. Võrreldes eelmise kvoodiaastaga kasvas piimatoodang ligi 30 000 tonni.

See on kõrgeim kvoodi täituvuse protsent ning suurim toodetud piimakogus alates 2004. aastast, mil Eestis on kvoote rakendatud, teatas Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet.

Arvestuslik piimakvoodi-aasta on ajavahemik 1. aprillist kuni järgmise aasta 31. märtsini. Euroopa Komisjoni kinnitatud kvoot Eesti piimatoodangule 2011/2012. kvoodiaastaks oli 679 300  tonni ning 1027 kvoodiomanikule oli individuaalselt kvoote välja jagatud 647 800 tonni piima tootmiseks.

Piima tegelik toodetud kogus – 636 600 tuhat tonni – on üle 30 000 tonni suurem kui eelnenud kvoodiaastal. Jõudluskontrolli Keskuse andmeil on samal perioodil ka piimalehmade keskmine toodang suurenenud, kasvades 7672 kilogrammilt 7859 kg-ni. Samas kahanes kvoodiomanike arv ning uue kvoodiaasta algul 1.aprillil 2012 on neid 961.
«Kvoodiomanike arvu vähenemine ei näita kindlasti piimatootmise hääbumist, sest piima kogus on aasta-aastalt aina kasvanud,» tõdes PRIA turukorralduse büroo peaspetsialist Urve Seedre. «Küll aga jääb vähemaks väikeettevõtjaid ning piima tootmisega tegelevad üha suuremad ettevõtted.»

Sõltuvalt sellest, kas tootja tarnib piima tööstustele või töötleb ja turustab ise, võib tal olla piima tarnekvoot, otseturustuskvoot või mõlemad. Valdav osa kvoodist Eestis on välja antud piima tarnimiseks, otseturustuskvoodi osa moodustab pisut üle ühe protsendi.

Liikmesriikidele kinnitatud piimatootmiskvoodid on Euroopa Liidus rakendatud abinõu piimaturu reguleerimiseks ja ületootmise vältimiseks. Kvoodist rohkem piima tootnud riikidel tuleb maksta trahvi. Alates 2008/2009 kvoodiaastast on liikmesriikide kvoote igal aastal 1-2 protsendi võrra suurendatud.

Aprillikuus alanud uueks kvoodiaastaks on Eesti piimakvoot 686 000 tonni, sellest 678 900 tonni tarnekvoot ja 7200  tonni otseturustuskvoot.

Individuaalsed kvoodid on tootjatele määratud juba alates 2004. aastast. Loomapidajad saavad soovi korral kvoodist loobuda või kvoodi koos lehmadega teisele tootjale üle anda; kvoodi suurendamine on võimalik määruses sätestatud tingimustel.

PRIA saatis kõigile kvoodiomanikele välja teatised nende individuaalse kvoodi täitmise andmetega ning 1.-15. juulini saab PRIAsse esitada taotlusi oma kvoodi suurendamiseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles