Michal: autoriõiguste rikkumiste eest karistatakse liiga palju

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna Eesti intellektuaalse omandi foorumil kõne pidanud justiitsminister Kristen Michal märkis, et intellektuaalomandiõiguse vallas on vaja läbi viia revisjon, mis selgitaks välja, millised rikkumised võiks dekriminaliseerida.

«Intellektuaalomandi valdkonnas on olukorda juba aastaid leevendatud, aga sellele vaatamata on peaaegu iga õigusrikkumine praegu karistatav. Kui autori isiklike või varaliste õiguste rikkumine ei ole karistatav just kuriteona, siis väärteona igal juhul, sama on ka tööstusomandi valdkonnas. Enam-vähem igasugune ainuõiguse rikkumine on kuritegu ning seda tulebki hinnata, kas tasakaal on siin paigas ja karistused on proportsionaalsed,» lausus Michal.

Ministri sõnul tundub intellektuaalomandi puhul siiski olevat üldlevinud arusaam, et karistatav peab olema tahtlik piraatlus ja kaubamärgivõltsimine kaubanduslikus ulatuses ning need ei toimu enamus juhtudel kindlasti kogemata ja petavad pea alati tarbijaid ja kahjustavad nende õiguste tegelikke omajaid.

«Totaalset karistamist ei nõua meilt ükski rahvusvaheline standard ning intellektuaalomandiõigust korrastades ongi üks meie sihte see, et need tsiviilõiguslikud võimalused oleksid nii õiguste omajatele kui kasutajatele soodsamad, kättesaadavamad ja arusaadavamad. Meie eesmärk on mõõdukohaselt ja selgelt kaitstud intellektuaalne omand, mille kasutamiseks on loodud arusaadavad ja mõistlikud võimalused,» ütles minister.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles