Fitch: suurpankadel on vajaka 566 miljardit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reitinguagentuuri Fitch Ratings peahoone New Yorgis.
Reitinguagentuuri Fitch Ratings peahoone New Yorgis. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Fitch jõudis järeldusele, et maailma 29 suurimat panka peavad leidma 566 miljardit dollarit lisakapitali või vabanema varadest umbes 5,5 triljoni dollari väärtuses, et täita aastaks 2018 uued ja karmimad Basel III pangakapitali standardid.

Täiendav kapital oleks 23 protsenti sellest, mis pankadel 2011. aasta lõpuks olemas oli.

Ühtlasi ületaks see summa kolmekordselt nimetatud pankade aastakasumid.

Nagu Fitchi uuringust nähtub, seisavad suurpangad kõrgemate standardite valguses silmitsi märkimisväärsete väljakutsetega.

«Kõrgemad kapitalinõuded mõjutavad kasumlikkust ning [pankade] aktsionärid peavad mõistma, et nende kasumid ei jää endisele tasemele,» ütles advokaadifirma Reed Smithi partner Jacqui Hatfield.

«See on negatiivne pool. Aga positiivne on see, et finantstööstuse sektor peaks muutuma turvalisemaks.»

Kuna Baseli nõudeid rakendatakse lähtuvalt pankade kapitali ja riskantsete varade suhtest, võivad pangad läheneda standardite täitmisele kolmel viisil – pannes tallele tulud, emiteerides aktsiaid või kärpides oma bilansse.

Paljud analüütikud eeldavad, et enamik laenuasutusi kasutab mingisugust kombinatsiooni kõigist kolmest meetmest.

Ilmselt kannatavad Basel III karmimate kapitalireeglite tõttu rohkem just Euroopa pangad.

USA pankade jaoks reformid ilmselt nii koormavaks ei kujune, kuna nad peavad Volckeri reegli tõttu peatselt loobuma omakapitaliga kauplemisest.

«USA pankade jaoks on Basel III täitmine kergem, kui Fitchi uuring näitab. Seda tänu Volckerile. Alates Volckeri [reegli] jõustumisest piirdub nende kauplemistegevus rangelt USA riigivõlakirjade ja teiste selliste väärtpaberitega, milles kapitali osakaal on väga väike,» ütles Allen & Overy partner Doug Landy.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles