Kreeditorid ei tasunud Tere aktsiate tagasisaamise hagi riigilõivu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda.
Oliver Kruuda. Foto: Toomas Huik

Ärimees Oliver Kruuda kontrollitud pankrotistunud valdusettevõtte AS Luterma kreeditorid ei tasunud esmaspäeval olnud tähtajaks Luterma kontole 100 000 eurost riigilõivu, mis oleks võimaldanud alustada kohtus Tere ASi aktsiate Luterma pankrotipessa tagasivõitmise protsessi.

Luterma pankrotihaldur Veli Kraavi ütles eile BNSile, et keegi kreeditoridest raha tähtajaks ei maksnud. Kaks võlausaldajat, OÜ VS Inkasso ja OÜ Dalton Eesti, esitasid Kraavi sõnul aga talle kirjaliku taotluse, milles paluvad halduril taotleda kohtult riigilõivu tasumise tähtaja pikendamist, väites, et nad kaaluvad riigilõivu tasumise võimalust.

Kraavi sõnul sõltub edasine nüüd sellest, kas kohus rahuldab ajapikendustaotluse või mitte. «Ma informeerin kohust, et kaks võlausaldajat kaaluvad [riigilõivu tasumist], ja eks siis ole näha, mida kohus teeb sellega,» lausus ta.

Kraavi sõnul soovisid võlausaldajad, et ta taotleks tähtaja pikendamist kuni 31. maini.

VS Inkasso kuulub Krediidiinfo andmeil Toonart Rääski firmale Impala AS, Dalton Eesti aga Otto Tammele, kes on Toomas Tooli äripartner. VS Inkasso ja Dalton Eesti on äriühingud, mis omandasid Alta Foodsi nõude Luterma vastu. Indrek Rahumaa Alta Capitalile kuuluva Alta Foodsi ja Luterma tüli põhjustas nurjunud tehing, millega Alta Foods pidanuks omandama Luterma toiduainetööstuse ettevõtted. Alta Foods asus tagasi nõudma toiduainetööstuste eest tehtud ettemaksu.

Kraavi esitas hagi Tere aktsiate tagasinõudmiseks kohtule juba mullu novembris, kuid aktsiate Luterma pankrotipessa tagasivõitmise protsess seisis 100 000 eurose riigilõivu tasumise taga. Kraavi ja Luterma teine pankrotihaldur Rein Vaiksaar tegid võlausaldajatele ettepaneku maksta 14. maiks Luterma kontole 95 867,47 eurot riigilõivu tasumiseks ja 5000 eurot õigusabikulude kandmiseks.

Harju maakohus kuulutas Luterma pankroti välja mullu aprillis. Avalduse ettevõtte vastu esitas Tartu Veevärk tunamullu detsembris, Swedbank esitas oma pankrotiavalduse 2011. aasta veebruaris.

Varasema info kohaselt oli Luterma bilansi ja varade nimekirja järgi ettevõttel varasid 53,4 miljonit eurot, millest enam kui 40 miljonit eurot moodustab nõue pankrotis Alta Foodsi vastu. Ettevõtte kohustused ületavad bilansi järgi 37 miljoni euroni. Bilansis Kruuda juhitava piimatööstuse Tere aktsiaid ei olnud.

Luterma müüs Tere aktsiad enne pankrotti Kruudaga seotud ettevõttele Debt Adviser OÜ, mis on mullu detsembris äriregistrist kustutatud. Tere aktsiad on praegu Nordea panga kontol.

Möödunud aasta detsembri alguse seisuga on Luterma vastu kaitstud nõudeid kokku summas 15,7 miljonit eurot, esitatud nõuete kogusumma oli 65,4 miljonit eurot. Suurimad võlausaldajad on Kruuda kontrollitav AS Rubla, maksu- ja tolliamet, Swedbank ning SEB Pank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles