Vene majanduselt positiivne üllatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa majandus kasvas kohaliku tarbimise toel
Venemaa majandus kasvas kohaliku tarbimise toel Foto: SCANPIX

Vene majandus kasvas avakvartalis mullusega võrreldes 4,9 protsenti, trotsides prognoose, et maailmamajanduse aeglustumine paneb kasvule põntsu.

Üksikasjalikku infot nimetatud numbri kohta Venemaa statistikaamet ei pakkunud, kuid tänavu on majanduse peamiseks veduriks olnud tarbijakulutused.

Tarbimise tõus tuli peamiselt tänu riiklikele kulutustele enne parlamendi- ja presidendivalimisi, samuti tänu kriisijärgsete stiimulite järelmõjule.

Tarbijakulutused kasvasid esimeses kvartalis jõuliselt: 7-8 protsenti.

Samas usuvad analüütikud, et aasta edenedes hakkab maailma halvenev majanduskliima Venemaale siiski mõjuma.

Naftahinnad on langenud ning Vene aktsiaturg on kukkunud alates märtsist 20 protsenti, kaotades aastaga saavutatud kasvu.

Esimeses kvartalis suurenes taas järsult kapitali väljavool, kokku põgenes Venemaalt 35,1 miljardit dollarit. Mullu samal ajal oli vastav näitaja ligikaudu 80 miljardit dollarit.

Kapitali väljavoolu ägenemises süüdistatakse peamiselt poliitilist ebastabiilsust 4. märtsil toimunud valimiste eel.

Oma valimiskampaanias tõotas nüüdseks presidendiks valitud Vladimir Putin triljonite rublade ulatuses riiklikke kulutusi. Kui ta oma lubadused täitma peaks, paisuks Vene eelarvepuudujääk.
«See on väga hea tulemus, mis tõstab Venemaa esile paljude teiste tärkavate turgude hulgast,» kirjutas investoritele Renaissance Capitali vanemanalüütik Ivan Tšakarov. «Me ei usu samas, et selline tugev kasv järgmistes kvartalistes jätkuda võiks.»

Eeldatavasti annab Euroopa majanduse rappumine eriliselt tugeva hoobi just Venemaale.
Lisaks tõuseb tõenäoliselt inflatsioon, mida enne valimisi kunstlikult alla suruti.

Eriti hoogne peaks inflatsioon olema juunikuus, kui võimud plaanivad tõsta kodanike majapidamiskulutusi – samm, millega on viivitatud juba jaanuarist alates.

Pikemas perspektiivis on Putini plaan selline: aastaks 2015 tõuseb Venemaa ostujõu pariteedilt maailma suurmajanduste esiviisikusse.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles