Facebooki aktsiate hullus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India poiss kandmas Facebooki logoga särki Mumbai juurviljaturul.
India poiss kandmas Facebooki logoga särki Mumbai juurviljaturul. Foto: SCANPIX

Investorid on hullud Facebooki aktsiate järele, mistõttu tõstis sotsiaalvõrgustikufirma eile õhtul aktsiata avaliku esmaemissiooni (IPO) märkimishinna vahemikku 34 kuni 38 dollarit aktsia võrrelduna varasema 28 kuni 35 dollariga.

See teeb selle nädala teisel poolel börsidebüüdi tegeva ettevõtte turuväärtuseks 94 kuni 104 miljardit dollarit.

Samas pole Facebook suutnud siiski tõestada, et väärib nii kõrget hinda, kirjutab The Wall Street Journal. Eelmisel aastal oli kompanii käive 3,7 ning kasum üks miljard dollarit. Aprillis teatas ettevõte kvartalikäibe kahanemisest eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes.

Investeerimisfirma Granite Investment Advisors investeeringute juht Scott Schermenthorn ütles majanduslehele, et nemad IPOs ei osale, sest ettevõtte valuatsioon on täiesti käest ära.

«See on kultusaktsia,» lisas ta.

Michigani Ülikooli Rossi ärikooli professor Erik Gordon ütles aga Bloombergile, et Facebooki tegevjuht Mark Zuckenberg on suutnud ümber veeta skeptikuid, kes esialgu keeldusid aktsiaid ostmast.

«Hinnavahemiku tõstmine on parim signaal selle kohta, mida institutsionaalsed investorid kuulevad emissiooni korraldajatelt,» ütles Gordon. «Vaatamata kahtlustele, ostjatele meeldib see, mida nad kuulevad,» lisas ta.

Uue hinnavahemiku ülemise ääre järgi võrduks Facebooki turuväärtus 26 aasta käibega, mis on enam kui kaks korda rohkem, kui oli Google’il 2004. aasta alguses, mil otsingumootor läks börsile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles