Töötuse määr suurenes esimeses kvartalis 11,5 protsendini

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Töötuid oli 2012. aasta I kvartalis 79 600 ja töötuse määr 11,5 protsenti, teatab statistikaamet. Viimased kaks kvartalit on töötus veidi kasvanud meeste töötuse suurenemise tõttu.

Tööjõu-uuringu andmetel põhinev töötute hinnanguline arv esimeses kvartalis oluliselt ei muutunud, sest neljandas kvartalis oli töötuid 79 000. Töötuse määr oli veidi suurem kui eelmises kvartalis, aga märkimisväärselt väiksem kui eelmise aasta samas kvartalis (siis oli töötuse määr vastavalt 11,4 protsenti ja 14,4 protsenti).

Viimased kaks kvartalit on töötuse kasvu mõjutanud meeste tööpuuduse suurenemine. Naiste hulgas töötuse vähenemine jätkus. Meeste töötuse määr oli esimeses kvartalis 12,9 protsenti ja naistel 10 protsenti.

Aasta või kauem tööd otsinuid ehk pikaajalisi töötuid oli esimeses kvartalis 47 000, neist 26 000 oli tööd otsinud kaks aastat või kauem (väga pikaajalised töötud). Pikaajaliste töötute osatähtsus töötute hulgas oli 59 protsenti, mis on sama palju kui eelmises kvartalis.

Tööga hõivatute hinnanguline arv oli esimeses kvartalis 614 300, eelmise aasta neljandas kvartalis 614 500. Võrreldes eelmise kvartaliga vähenes töötlevas tööstuses ja ehituses hõivatute arv, mis suurendas töötust meeste hulgas.

Samal ajal teenindavas sektoris, kus naiste osatähtsus on suurem, tööhõive kasvas. Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes kasvas hõivatute arv tänavu esimeses kvartalis 23 000 võrra ehk 3,9 protsenti.

Rahvastiku majanduslik aktiivsus aasta alguses kasvas. 15–74-aastasi mitteaktiivseid inimesi (õppijad, pensionärid, kodused, heitunud jt) oli esimeses kvartalis 330 000, mis on 6000 vähem kui eelmises kvartalis ja 9000 vähem kui aasta varem esimeses kvartalis.

Mitteaktiivsete hulgas on kõige rohkem vähenenud õpingute tõttu mitteaktiivsete arv, sest õppimisealiste noorte arv väheneb.

Töötuse määr on töötute osatähtsus tööjõus (hõivatute ja töötute summa). Hinnangud põhinevad tööjõu-uuringu andmetel. Statistikaamet korraldab tööjõu-uuringut 1995. aastast ja igas kvartalis osaleb selles 5000 inimest. Tööjõu-uuringut korraldavad statistikaorganisatsioonid harmoneeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles