EMT ja Elisa pakkusid kindlamat ühendust

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees katsetamas netipulkasid Tallinnas Lasnamäe kanali ääres.
Postimees katsetamas netipulkasid Tallinnas Lasnamäe kanali ääres. Foto: Liis Treimann

Postimees proovis Tallinnas ja Tartus EMT, Tele2 ja Elisa pakutavaid 3,5G toega netipulkasid. Stabiilseimat ühendust pakkusid Elisa ja EMT netipulgad, Tele2 tulemused olid konkurentide omadest tunduvalt kehvemad.

Eesti kolm suuremat mobiilsideoperaatorit pakuvad kõik ka mobiilset internetiteenust. Postimees katsetas USB-modemite ühenduskiiruseid kokku kümnes paigas. Tallinnas asusid testimiskohad Maakri ja Tatari tänaval kesklinnas, Vabaduse puiesteel Nõmmel ja Sõpruse puiestee alguses Mustamäel. Viiendaks paigaks sai valitud kanaliäärne muruplats Lasnamäel Kumu lähistel.

Ettearvamatud kiirused

Tartus katsetasime netipulkasid Karlovas Tähe tänaval, Tähtveres Taara puiesteel, Tammelinnas Riia tänaval, kesklinnas Tiigi tänaval ja Annelinnas Pikal tänaval.

Internetikiiruse kontrollimiseks kasutasime Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse pakutavat keskkonda netitester.ee. Igas valitud mõõtmispaigas tegime kõigi modemitega kolm katset, arvesse läks ümardatud keskmine tulemus.

Tele2 kiirused olid Tallinnas väga ettearvamatud. Sõpruse puiesteel ja Tatari tänaval oli Tele2 allalaadimiskiiruselt esimesel kohal, kusjuures Mustamäel registreerisime ka kogu testi rekordkiiruseks 13,5 Mbit/s.
Postimehe ruumides Maak­ri tänaval pakkus Tele2 EMTga võrreldavat 9,5 Mbit/s allalaadimiskiirust. Kesklinnast ja selle vahetust lähedusest lahkudes kukkusid tulemused aga tohutult.

Nõmmel suutis Tele2 pakkuda vaid 300 kbit/s allalaadimiskiirust, Lasnamäe ja Kadrioru vahel paiknevas paigas pusisime USB-modemiga pool tundi, kuid paraku tulemuseta. Võrgu modem küll leidis, kuid signaal oli ühenduse hoidmiseks liiga nõrk.

Kõige stabiilsem oli võrreldud netipulkadest Tallinnas EMT pakutav. Ka Nõmmel, kus näiteks Tele2 allalaadimiskiirused meenutasid dial-up’i aegu, ei olnud EMT-l hea tulemuse saamisega probleeme. Kõige kiirem ühendus Tallinnas oli EMT-l Maakri tänaval, kus mõõtsime allalaadimiskiiruseks 11 Mbit/s.

Elisa Mint oli Tallinnas samuti väga stabiilne – kolmes mõõtmiskohas olid tulemused ka EMT omadest paremad. Nagu Tele2-l, oli aga ka Elisal ühendus Nõmmel kehv, allalaadimiskiiruseks vaid 800 kbit/s. Samas, Lasnamäe veerul, kus Tele2 ühendust tekitada ei suutnud, edestas Mint allalaadimiskiirusega 6,5 Mbit/s mõlemat konkurenti.

Tartus sai Tele2 katsetatavatest netipulkadest selgelt nõrgima tulemuse. Viiest kohast kolmes jäi allalaadimiskiirus väiksemaks kui 1 Mbit/s, tihti oli ühendus ka hüplik, kadudes ja samas uuesti ilmudes.

EMT mobiilse interneti allalaadimiskiirus oli neljas kohas üle linna 7–11,5 Mbit/s, ületades kiiruselt ja stabiilsuselt konkurente mäekõrguselt. Samas üllatas EMT Annelinna alguses Pikal tänaval, kus paneelmajade vahel oli kolme katse keskmiseks allalaadimiskiiruseks vaid 200 kbit/s.

Elisa seevastu võis konkurentidele raskusi pakkunud Annelinnas uhkeldada lausa 7 Mbit/s internetikiirusega, parim oli Mint ka Tammelinnas. Tähtvere oli Tartus ainuke paik, kus Tele2 suutis näidata napilt Elisast paremat tulemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles