Euroopa: Eesti käitus suhkrutrahvi määramisel õigesti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

Euroopa Kohtu juristi Dámaso Ruiz-Jabaro Colomeri hinnangul on Eesti põllumajandustoodete, sh suhkru, üleliigsete laovarude kindlaksmääramise ja selle eest määratava tasu sissenõudmise kord kooskõlas Euroopa Liidu õigusega.

Sealhulgas leidis Colomer Euroopa Kohtule esitatud ettepanekus, et Euroopa Liidu õigusega on kooskõlas üleliigse laovaru tasu sissenõudmine ka juhul, kui ettevõtja tõendab, et ta üleliigse laovaru müümisest pärast Eesti ühinemist Euroopa Liiduga 2004. aasta 1. mail hinnavahe näol reaalset kasu ei saanud.

Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Andres Oopkaubi sõnul mõjutab pärast ettepanekut tehtav eelotsus üleliigse laovaru asjades Eesti kohtutes pooleliolevaid kohtuasju, mille menetlus on praegu kuni eelotsuse jõustumiseni peatatud.

Kohtujuristi hinnang ei tähenda, et Euroopa Kohus oma otsuses samadele seisukohtadele jääb, kuid sageli, umbes 90 protsendil juhtudest on eelotsuses lähtutud kohtujuristi ettepanekust.  Euroopa Kohtu eelotsuse tegemise täpne aeg ei ole teada.

Taotluse eelotsuse tegemiseks esitas Euroopa Kohtule Tallinna Halduskohus, kes menetleb riigi ja ASi Balbiino vaidlust üleliigse laovaru määramise otsuse ning sellest tuleneva maksuteate õiguspärasuse üle. Eelotsuse taotlus ning sellega seotud küsimused saadeti Euroopa Kohtule 2007. aasta novembris. Euroopa Kohtu menetluses on ka teine eelotsusetaotlus Eesti ettevõtja üleliigse laovaru määramise asjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles