Ekspert hindab Soome ja EKP Kreeka-kahjusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: Priit Simson

Soome makromajandusalase konsultatsioonifirma GnS Economicsi tegevjuht Tuomas Malinen ütles, et Kreeka võimalik lahkumine rahaliidust läheks Soomele maksma umbes kaks miljardit eurot ja Euroopa Keskpank (EKP) võib kaotada kogu omakapitali, kirjutab Taloussanomat.

GnS Ecnomicsi hinnangul läheks Kreeka lahkumine rahaliidust Soomele otseselt maksma 2,4 miljardit eurot, kuid seda summat vähendaksid Kreeka Soomele antud tagatised.

EKP kahjud oleksid aga tunduvalt suuremad. EKP-l on Kreeka võlakirju umbes 50 miljardi euro väärtuses ja Kreekaga seotud tagatisi 260 miljardi väärtuses. Kui Kreeka võlakirjade väärtus peaks kahanema poole võrra, oleks EKP kahjum 25 miljardit eurot. Kui Kreeka pankade antud laenutagatiste väärtus peaks samuti kahanema poole võrra, kasvaks EKP kahjum veel 105 miljardi võrra ja kogukahjum oleks 130 miljardit eurot.

EKP omakapital ja varad on 85 miljardit eurot. Sellise Kreeka stsenaariumi korral kaotaks EKP kogu kapitali ja lisaks jääks sellele 45 miljardi euro suurune katmata kahjum. EKP-s osalevate keskpankade kahjumiks jääks sellisel juhul 50 miljardit eurot, ütles Malinen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles