Investorid igatsevad EKP «kolmandat sekkumist»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investorid igatsevad EKP «kolmandat sekkumist».
Investorid igatsevad EKP «kolmandat sekkumist». Foto: SCANPIX

Nüüd kui Kreeka koht euroalas poliitiliste tormide tõttu küsimärgi alla on sattunud, räägitakse üha enam Euroopa Keskpanga (EKP) kolmanda odavlaenukampaania vajadusest bloki pankade toetuseks.

Detsembris ja veebruaris tegi EKP euroala pangandusse kaks pikaajalist laenusüsti, mille kogusummaks kujunes üle 1 triljoni euro.

Tänu nimetatud operatsioonile said sajad pangad piisavalt raha, et lahendada aeguvate laenude küsimused. Ühtlasi tõusid turumeeleolud ning langesid Hispaania ja Itaalia laenukulud – kuna nimetatud riikide pangad ostsid EKP raha eest kohalikke riigivõlakirju.

Nüüd aga on odavlaenukapmaania eufooria vaibunud, lisaks on mured Hispaania pankade ja Kreeka poliitika pärast mõjunud aktsiaturgude meeleoludele negatiivselt.

Mõnede hapras seisus euroala riikide aktsiaturud on kukkunud järsult, Kreeka oma langes kõige madalamale alates aastast 1992.

10-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused on tõusnud üle 6 protsendi, pannes paljud kartma, et laenukulud kerkivad tasemele, mis tähendasid abipakette nii Kreekale, Portugalile kui Iirimaale.

«Kolmas laenusüst oleks praegu parem kui mitte midagi – Itaalia ja Hispaania rahastamisturud saaksid veidi leevendust,» ütles Pimco analüütik Philippe Bodereau.

«Iga Hispaania või Itaalia riigivõlakirjade tootlusi tõstev areng kujutab endast märguannet Euroopa Keskpangale: aeg on midagi ette võtta.»

Bodereau sõnutsi võetakse tõenäoliselt ette justnimelt odavlaenukampaania, kuna see on juba järele proovitud meede.

«Aga optimaalne see pole, kuna raha efekt pole nii suur, kui otsese võlakirjaturgudele sekkumise (ehk riigivõlakirjade ülesostmise) puhul. Lisaks on siin kõrvalmõju: Hispaania ja Itaalia pangad ja riigivõlakirjaturud on nüüd varasemast veelgi sügavamalt läbi põimunud.»

EKP hoidub esialgu laenukampaania jätkamist arutamast. Panga president Mario Draghi ütles läinud nädalal, et praegu on veel vara otsustada, et tehtud süstide mõju on kadumas. Ta kordas varemöeldut, et mõju avaldumine võtab aega.

Deutsche Banki analüütik Gilles Moec ütles: «Me teame, et [EKP] laenude mõju avaldumine võtab aega. Aga kui olukord suveks paranenud pole, siis peaks EKP küll tegutsema.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles