Keskpankurid arutlevad Kreeka lahkumise üle euroalast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Euroala keskpankurid arutasid esmakordselt avalikult, kuidas toimida Kreeka lahkumise korral rahaliidust, samal ajal kui rahvusvahelise abipaketi tingimuste täitmine on Ateenat tabanud poliitilise patiseisu tõttu kahtluse all.

Nagu näitavad mitme Euroopa Keskpanga (EKP) juhatuse liikme kommentaarid, võetakse euroala lagunemise väljavaadet üha tõsisemalt.

Ühtlasi on tegemist olulise nihkega EKPs, mis on varasemalt väitnud, et Euroopa lepped ei luba väljumist ning et euroala lagunemine tekitaks mõõtmatut majanduslikku kahju.

«Ma usun, et sõbralik lahutus – kui see peaks osutuma vajalikuks – oleks võimalik, kuigi mul oleks sellest ikkagi kahju,» ütles Financial Timesile Belgia keskpanga president Luc Coene.

Iiri esikeskpankur Patrick Honohan ütles aga nädalavahetusel Eestis toimunud konverentsil: «Võib juhtuda asju, mida pole lepetes ette nähtud... Tehniliselt saaks [Kreeka väljumisega] hakkama küll... See poleks ilmtingimata surmav, samas küll mitte soovitav.»

Koos teiste euroala poliitikutega avaldab ka EKP Kreekale üha suuremat survet, et viimane jääks truuks oma rahvusvahelisele abiprogrammile – ning hoiatab, et lubadustest taganemine keeraks kinni väljaspoolt tuleva finantsabi kraanid.

Bundesbanki president ja EKP juhatuse liige Jens Weidmann hoiatas nädalavahetusel Saksa meedias: «Kreeka lahkumise tagajärjed oleksid neile endile tõsisemad, kui ülejäänud euroalale.»

Briti majandusminister Vince Cable ütles, et Suurbritannial «tuleb loota», et euroala tulemüürid on piisavalt tugevad peatamaks nakkuse levikut Kreekast ja Küproselt Itaaliasse ja Hispaaniasse. Vastasel korral oleks «hoop» Briti kaubandusele «ränk».

Nädalavahetusel kõlanud väljaütlemised on teravaks kontrastiks EKP presidendi Mario Draghi detsembrikuistele kommentaaridele Financial Timesile.

Draghi kinnitas tookord, et mõne riigi lahkumine euroalast kujutaks endast «olemasoleva leppe tõsist rikkumist» ning tekitaks blokile mõõtmatut kahju.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles