Uued laenajad Euribori langusest osa ei saa

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Hoolimata kiirelt langevast Euriborist, tõdes Swedbanki analüütik Maris Lauri, et uued laenuvõtjad raha hinna langusest osa ei pruugi saada.


Kiiresti langenud pankadevahelise laenuturu intress Euribor on toonud naerunäo ilmselt tuhandetele laenuvõtjatele, nii eraisikutele kui ka firmadele, sest laenuintressidele kuluv summa väheneb kiiresti. Samas viitas Lauri, et uutele laenuvõtjatele see positiivne ei pruugi olla.

«Neil laenu võtnutel, kel intress on seotud Euriboriga, läheb laenukulu tulevikus endiselt väiksemaks. See on kindlasti hea,» ütles Lauri.

«Uutele laenuvõtjatele ei pruugi Euribori dünaamika lähiajal suurt võitu anda, sest Eestile antavad riskihinnangud on kõrged,» jätkas Lauri. «Ka ettevõtete riske hinnatakse pankade poolt kõrgemalt, mistõttu reaalselt ei pruugi laenuintressid esialgu langeda. Intress sõltub praegu ikkagi rohkem riskihinnangutest, kuigi euribori langus võiks mõnevõrra positiivsema tausta luua.»

Eile oli kuue kuu Euribor 1,997 protsenti. Eelmise aasta oktoobris oli kuue kuu Euribor 5,448 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles