Analüüs: Eesti maksumäärad on Euroopa keskmised

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud.
Maksud. Foto: Arvet Mägi, Virumaa Teataja

Auditifirma KPMG analüüs näitab, et maailma keskmine ettevõtte tulumaksu määr on 24,48, käibemaksu määr 15,39 ning eraisiku tulumaksu määr 32,08 protsent. 

Eesti ettevõtte tulumaksu ja käibemaksu määrad on väga lähedal Euroopa keskmistele, selgub analüüsist.

«Võrreldes KPMG läinud sügisel valminud põhjaliku analüüsiga on Euroopas mõnevõrra kerkinud käibemaksu ning eraisiku tulumaksu keskmine näitaja, vastavalt 19,86 ning 35,86 protsendini, samas kui ettevõtte tulumaksumäär on veidi langenud: 20,73 protsendile,» ütles ettevõtte Baltimaade maksu- ja õigusteenuste juht Joel Zernask. «Seega on Eesti 20-protsendiline käibemaksu ja 21-protsendiline ettevõtte tulumaksu määr pea täpselt võrdsed Euroopa keskmistega.»

Enam kui 20 riiki on muutnud ühte või mitut maksumäära, näiteks käibemaksu on tõstnud kahe protsendipunkti võrra Küpros, Horvaatia, Iirimaa ja Ungari – viimases neist ulatub see nüüd 27 protsendini.

Ettevõtte tulumaksu tõstis Valgevene seniselt 24 protsendilt 28 protsendile, kuid Ukraina kärpis oma määra 25 protsendilt 21le. Ka Soomes on toimunud väike ettevõtte tulumaksu langus, 26 protsendilt 24,5le.

Riike võrreldes tuleb siiski arvestada, et kõikides riikides kehtivad erisused, mistõttu maksumäär üksi ei kajasta reeglina tegelikku maksukoormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles