Enim kimbutavad Eestit inflatsioon ja tööpuudus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Euroopa Komisjoni (EK) kevadprognoosi kohaselt aeglustub Eesti majanduskasv tänavu 1,6 protsendini, võrrelduna 7,6 protsendiga eelmisel aastal. Prognoosi tutvustaval pressikonverentsil peatus Euroopa Liidu majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn Eestil siiski vaid põgusalt, öeldes, et Balti riikide majandused on tugevad.

Kõige kiiremat majanduskasvu ennustab komisjon Poolale. «Poola on ka ainus riik, kelle majandus pole kogu selle aja jooksul langusesse kukkunud,» märkis Rehn. Tõsi, ka Poola majanduskasvuks ennustab EK vaid 2,7 protsenti.

SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul lasub Eesti majanduse kasv kohaliku tarbija õlul, seda toetavad ka ida- ja lõunanaabrid. Sisetarbimine kasvab tänavu 3,4 ja järgmisel aastal 3,8 protsenti.

Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti hinnangul toetab sisenõudluse tõusu kasvu Eestis ühelt poolt valitsussektori investeeringute kava, mis omakorda on seotud kohustusega CO2 kvoodimüügist saadud tulud investeerida. Teisalt on kosunud majapidamiste kindlustunne.

Sisetarbimise tõus tähendab aga ka väliskaubanduse kasvavat puudujääki. «Õnneks tuuakse vahel välisraha ka koju kätte ning esimeses kvartalis tuli seda üsna ohtralt juurde turistide taskust,» nentis Paabut. «Eriti on märgata Eesti populaarsuse tõusu Vene turistide hulgas, keda tuli siia 36 protsenti rohkem kui aasta tagasi.»

Euroopa Komisjoni prognoosi kohaselt kukub Eesti ekspordi kasv eelmise aasta 26,9 protsendilt 1,4-le. Tarbijahinnaindeks langeb tänavu 3,9 protsendini eelkõige tänu toiduainete hinnatõusu aeglustumisele.

Inflatsiooni peamiseks mootoriks on aga eluaseme- ja energiahinna kiire tõus. Euroopa Komisjon ootab inflatsiooni aeglustumise jätkumist 2013. aastal. Baasinflatsioon hakkab elektrituru avamise tõttu siiski kiirenema, ennustab EK.

Inflatsiooni kõrval peab EK Eesti suurimaks probleemiks tööpuudust, mis küll langeb, kuid küllaltki aeglaselt – 10,5 protsendini 2013. aastal. Palgakasv jääb mõõdukaks nagu eelmiselgi aastal. Tänu inflatsiooni langusele ulatub palga reaalkasv tänavu 0,5 ja järgmisel aastal 2,3 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles