Kuidas käituda, kui perel tekib oht sattuda kodu ülalpidamisega hätta?

, Ober-Haus kinnisvarafirma tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügis korterid.
Müügis korterid. Foto: Eeva Kaun

Praegune reaalsus nõuab konkreetseid näpunäiteid ja lahendusi, mis esmapilgul võivad tunduda karmid ja lausa ebaõiglased. Muutliku majandussituatsiooniga arvestades tuleb aga teha ka ebapopulaarseid otsuseid.



Paljudele laenuvõtjatele tundub, et sattudes laenumakse tasumisel hätta, piisab laenu eest ostetud eluaseme võtmete panka viimisest. Paraku on tegu väga tõsise eksimuse ja väärarusaamaga, sest kohustus võetud laen tasuda jääb.

Sellise käitumisega võib rikkuda enda krediidilugu ja edaspidi muutub laenu saamine oluliselt raskemaks. Ka intress on tulevikus tõenäoliselt kõrgem.

Kuidas säilitada reaalsustaju? Mõned soovitused:

• Jälgige oma igapäevaseid kulutusi. Suureks ohuks on krediitkaardiga võlgade tasumine ja SMS-laenude võtmine igapäevaste kulutuste tarbeks.

• Tähelepanelik peaks olema töökohal toimuvate muutuste suhtes. Kui ettevõte, kus töötate, hakkab piirama tööaega, koondama või vähendama palka, peate arvestama võimalusega jääda töötuks, mille tulemusel võivad tekkida raskused laenude teenindamisel.
Kuidas väljuda olukorrast, mis tundub esmapilgul väljapääsmatu?

Esmatähtis ja kõige olulisem on saada üle valehäbist ja tunnistada probleemi. Elame ikkagi enda ja oma pere jaoks, mitte ei tee naabrile «elame hästi»-teatrit. Eelkõige soovitame kohe üle vaadata oma tarbimisharjumused.

Lõpetage võimalikult kiiresti erinevad järelmaksud (ka muud võimalikud tarbimisega seotud püsikohustused) ja vahetage teenuste püsipaketid välja soodsamate vastu.

Makseraskuste ennetamiseks soovitame ühendust võtta oma panga laenuhalduriga ning koos olukorda analüüsida. Pangad on abivalmid, sest nende sooviks on eelkõige laenude korrektne teenindamine.

Pangad ei taha kõigest väest saada kinnisvara omanikuks või kaotada oma klienti. Seetõttu vaatab pank igat olukorda väga personaalselt ja detailselt.

Tihti pakutakse esimeseks võimaluseks makseraskuste puhul kas pikemat laenuperioodi, mis aitab vähendada kuumakset või kaalutakse laenupuhkust, mille puhul tuleb laenuintresse tasuda siiski igakuiselt.

Laenupuhkus on mõeldud selleks, et töökoha kaotuse korral saaksite leida uue töökoha või vahetada oma senine üle jõu käiv eluase majanduslikult sobivama vastu.

Kinnisvara võimaliku müügi korral konsulteerige kindlasti kinnisvaraspetsialistiga, kes aitab müüdavale varale määrata realistliku hinna, et müük toimuks mõistliku perioodi jooksul.

Kindlasti ei tohi hinda määrates arvestada vaid müügiportaalides toodud hindadega või naabri aastataguse müügikogemusega.

Ebareaalse, turu tingimustele mittevastava hinna korral pikeneb müügiperiood oluliselt, samuti kasvavad rahalised kohustused panga ees. Tuleb leppida tõsiasjaga, et kinnisvarahinnad jätkavad langust.

Valehäbist üle saades konsulteerige kindlasti spetsialistidega. Lahendamatuid olukordi pole olemas.

Näide

Noor perekond (ema, isa, kaks eelkooliealist last) ostis linna lähedale aastal 2007 ridaelamuboksi hinnaga 2,5 miljonit krooni. Ostuks võeti laen 2,25 miljonit krooni, omafinantseering oli 10 protsenti ehk 250 000 krooni. Laenuperioodiks valiti 30 aastat.

Seoses kinnisvaraturu langusega on ridaelamu ehk laenu tagatise praegune turuväärtus ligi 1,5 miljonit krooni.

Perekond saab aru, et laenumaksed hakkavad käima üle jõu ja nad peavad ümber vaatama oma elamistingimused. Ilmselt tuleb praegune eluase müüa ja osta 3-toaline korter äärelinna. Heas korras, kohest sissekolimist võimaldavate 3-toaliste korterite hind on praegusel turul umbes 700 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles