Põllumehed rõõmustavad otsetoetuste jätkumise üle

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Sõrra.
Jaan Sõrra. Foto: Tairo Lutter

Eesti põllumehed toetavad Euroopa Parlamendi otsust jätkata otsetoetuste maksmist ka 2013. aastal ning loodavad, et ka Euroopa Komisjon ja Nõukogu on samal meelel.


Esmaspäeval võttis Euroopa Parlamendi põllumajanduskomisjon vastu otsuse, mis lubab uutel riikidel jätkata siseriiklike otsetoetuste (top-up) maksmist ka 2013. aastal.

Eesti Põllumeeste keskliidu asepresidendi Jaan Sõrra sõnul on selline lahendus ainuvõimalik, sest vastasel korral oleksid järgmise aasta toetused oluliselt väiksemad. «Meie põllumeeste otsetoetused on tagantpoolt eelviimased ja jäävad kaugele maha Euroopa Liidu keskmisest, otsus lubada maksta siseriiklikke otsetoetusi ka järgmisel aastal aitab pisutki võrdsustada konkurentsitingimusi ühisel turul,» lausus ta.

Võrdsemate toetustingimuste nimel on Eesti põllumehed koos Läti ja Leedu kolleegidega teinud väga põhjalikku lobitööd Euroopa Liidu institutsioonide esindajatega. Kohtumistel meie tipp-poliitikutega on selgitatud sektori konkurentsivõime mahajäämuse tagamaid ning leitud mõistvat suhtumist. «Tahame loota, et Euroopa Liidu poolt antud võimalus siseriiklike toetuste maksmiseks kirjutatakse täies mahus ka 2013. aasta riigieelarvesse,» lisas Sõrra.

Liitumisleping Euroopa Liiduga sätestas siseriiklike otsetoetuste maksmise aastatel 2004−2012. Toetuste lubatud kogusumma nendel aastatel oli 340 miljonit eurot, millest maksti välja 266,87 miljonit eurot. Perioodil 2004-2011 maksti siseriiklikke toetusi Brüsseli poolt lubatud maksimummääras vaid 2008. aastal.

Euroopa Liidu keskmine otsetoetuste tase on 280 eurot hektarile, Eestis põllumehed saavad 117 eurot hektari kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles