Majanduskasvu mõjutas I kvartalis viiendiku võrra väiksem elektritootmine

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Statistikaameti andmeil mõjutas nõrka majanduskasvu esimeses kvartalis muude fakorite seas kahanenud elektritootmine. Eesti Energia teatel vähenes see nimetatud ajavahemikul eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 20,5 protsenti, ulatudes 2,4 TWh-ni.

Kogu reguleerimata hinnaga elektrienergia müük oli esimeses kvartalis 0,8 TWh, mis on 42 protsenti vähem kui aasta eest.

«Muutus tulenes eelkõige elektribörsi suhteliselt madalast hinnatasemest. Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas kujunes kvartali keskmiseks hinnaks 42,4 €/MWh, mis on -8,3 protsenti võrreldes eelmise aastaga,» ütles energiafirma pressiesindaja Eliis Vennik.

Elektrienergia hinnalanguse üheks mõjutajaks oli tema sõnul näiteks Põhjamaade veehoidlate kõrge veetase. «Elektritootmise mahud sõltuvadki eelkõige olukorrast turul ja täpse prognoosi andmine on seetõttu keeruline.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles