Ventilatsioonisüsteem ehita plastist

, UPONOR Eesti turundusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ventilatsioon saunas.
Ventilatsioon saunas. Illustratsioon: Allikas: Uponor

Ehitushooaeg sai stardipaugu messiga Eesti Ehitab, kus kerkisid päevakorrale ka küsimused majatehnikast – milline on parim torustikusüsteem veevarustuse ja milline ventilatsioonisüsteemi rajamiseks?



Nii nagu joogivee- ja küttesüsteemides, on ka ventilatsioonisüsteemides pakutav nomenklatuur plastist. Toormena kasutatakse teada-tuntud materjali PP ehk siis polüpropüleeni või lühemalt polüpropeeni.

See aine on laialdaselt kasutusel ka toiduga kokkupuutuvates toodetes nagu pudelid, mahutid, leiva- ja saiapakendid, joogitopsid vms. Isegi näiteks margariinitopsid on valmistatud just polüpropüleenist. See on ka piisavalt hea ning turvaline toore, et rajada hea ventilatsioonisüsteem.

Tolmukaitse

Miks just plastist ventilatsioonitorustik? Häid põhjuseid on selleks mitu. Plastventilatsioonitorustik on just selleks otstarbeks arendatud toode, millel on olemas kõik tehnilised kirjeldusparameetrid, et valida õige mõõdu ja omadustega torud.

Iga ümar toru, mis otsapidi kokku sobib, pole veel ventilatsioonitoode. Üksnes kuulduste või kuulujuttude alusel soetatud toodetel puudub tihtipeale tehniline dokumentatsioon.

Ventilatsiooniks sobivad torustikud peaksid olema toodetud, ladustatud ja paigaldatud puhtalt. Õigesti toodetud kvaliteetne ventilatsioonitorustik ja liitmikud on kaitstud tolmu ja mustuse eest, kõik tooted on korrektselt pakendatud ning torustiku sisepinna kattumine tolmuga on raskendatud tänu antistaatilisele kihile.

See tähendab, et torustik ei määrdu nii lihtsalt ja vajab puhastamist poole vähem kui mis tahes teisest materjalist süsteem, samas on sellised torustikud vastuvõetavad ka allergikutele.

Energiakulu

Kindlasti on tähtis ka asjaolu, et plasttorustik ei allu korrosioonile nii kergelt kui metalltorustik. Metallist torustik hakkab korrodeerumisel siduma rohkem tolmu, kuna sisepinna kareduse suurenemisel kasvab tolmu ladestumise võimalus.

Läbi aegade on kasutatud erinevaid metalltorustike tsinkimismeetodeid, kuid need ei ole taganud torustiku vastupidamist pikema aja vältel. Parem olukord on plasttorustiku sisepinnal – see on täiesti sile, ei mingeid valtse ega ääri.

Kindlasti suurendab määrdunud ventilatsioonitorustik süsteemitakistust. Sellest tulenevalt kasvab ka energiakulu. On toodud välja isegi selline võrdlus, et iga ülekulutatud paskal võrdub energiaarvutuses 1 W elektrienergiaga.

Tehes väikese arvutuse, võib tõdeda, et määrdunud ventilatsioonisüsteem, filtrid ja torustik võivad rahakotile aastate lõikes väga kulukaks kujuneda.

Oluline on ka ventilatsioonisüsteemi õhutihedus. Õhutihedust iseloomustab õhutihedusklass. Kvaliteetse ventilatsioonisüsteemi õhutihedus vastab klassile D, mis on väga hea näitaja ja võrreldav torustikuga, millega võiks transportida isegi ohtlikke gaase.

Müra

Kui kasutate mehaanilisi seadmeid, ventilaatoreid või ventilatsiooniseadmeid, peavad süsteemis olema ka mürasummutid. Oluline on ka see, et seadmed oleksid torustikust eraldatud pehmete üleminekutega. Madalsageduslik müra ehk vibratsioon kandub vastasel juhul kergelt mööda süsteemi hoonesse laiali.

Teine müra tekkimise põhjus on vääralt dimensioneeritud õhukanalid. Tihtipeale on liialt väikese läbimõõduga õhukanalites õhu liikumise kiirus lubamatult suur. Soovituslik on kavandada õhu liikumise kiirus eramute ventilatsioonitorustikes alla 3 m/s.

Pane tähele!

Plasttorustik on sobilik kasutamiseks nii uusehitistes kui ka renoveerimisel. Peamised detailid, mida tähele panna, on järgmised:
Valikus on torustikmõõdud 100, 125, 160 ja 200 mm.
Torustike läbiviikudel aurutõkkest tuleb kasutada spetsiaalseid aurutõkke läbiviike, et maja jääks endiselt niiskustihe.
Pärast torustiku paigaldamist tuleb torustik sulgeda korkidega. Korgid tuleb eemaldada vahetult enne väljahäälestamist ja kasutamist.
Külmas keskkonnas tuleb torustik isoleerida, isegi kui selle paiknemine on maja üldsoojustuses (näiteks laesoojustuses).
Plastist ventilatsioonitoru on võimalik tellida ka isoleerituna – ainult kokkupanemise vaev.
Paigaldamine on lihtne ja mugav.
Eriti mugav on paigaldada eelisoleeritud torustik-komponente. Isoleerimismaterjaliks on 15 mm polüeteenvaht, mis ei märgu ning on eriti sobilik kondensaadi tõkestamiseks.
Allikas: Uponor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles