Türgi võib päästa Euroopa tööjõuturu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türklased Eestis jalgpalli mängimas
Türklased Eestis jalgpalli mängimas Foto: Liis Treimann

Euroopa tööjõud väheneb järgmise 50 aasta jooksul märgatavalt, Maailmapanga kinnitusel võiks Türgi siinkohal abikäe ulatada.

«Ma olen Indiast ja saan väga hästi aru, kui keeruline küsimus on immigratsioon. Meil oli aastaid probleeme euroopa immigrantidega, kes väga pikalt paigale jäid,» kommenteeris Maailmapanga Euroopa ja Kesk-Aasia piirkonna peaökonomist Indemrit Gill Maailmapanga Euroopa konkurentsivõime ja kasvueelduste uuringut tutvustades.

Euroopa saab tööjõu vähenemisega võidelda ainult väga kindlameelsete sammudega. Aga isegi siis, kui tööjõus osaleks kõikjal samas uur osa inimesi kui Põhjalas ja pensioniiga tõuseks kõikjal 10 aasta jagu, ei oleks tööealise elanikkonna vähenemise eest pääsu.

Isegi siis, kui naiste hõivatus oleks sama suur kui meestel, kahaneks tööealine elanikkond ikkagi 5 protsendi jagu.

Samas ei korvaks ükski neist sammudest nende noorte arvu, kes tööturule tulemata jäävad.

Seepärast oleks Maailmapanga hinnangul Euroopale kasulik integreerida Türgi Euroopa tööturuga ja meelitada ligi noori ka mujal maailmast. Ühe võimaliku stsenaariumi kohaselt võiks Türgi panus Euroopa tööjõu kasvu olla koguni kuni 40 protsenti.

Euroopa tööturu olukorra korda seadmine nõuab aga lisaks türklastele veel rida teisi samme: tuleks üle vaadata tööjõu mobiilsus Euroopa Liidu sees ning tööturg ja sotsisaalkindlustused omavahel paremini kokku sobitada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles